Nagyvilág

Törököktől kap halálos fenyegetéseket a török származású német politikus

Cem Özdemir volt az egyik kezdeményezője annak, hogy a német parlament határozatban deklarálja: az Oszmán Birodalom népirtást hajtott végre az örmények ellen.

Halálos fenyegetéseket kap a német ellenzéki Zöldek török származású vezetője, Cem Özdemir, aki az egyik kezdeményezője volt annak, hogy a német törvényhozás mondja ki: az Oszmán Birodalom népirtást hajtott végre az örmények ellen 1915-ben.

A határozat miatt a török vezetés olyannyira felháborodott, hogy hazahívták a németországi nagykövetet.

A Zöldek szóvivője elmondta: Özdemir a Twitteren, Facebookon és emailben is durva fenyegetéseket kap, németországi és törökországi törököktől egyaránt. A megfenyegetett politikus ezekre úgy reagált: a német parlament döntései nem függenek attól, hogy melyik autoriter vezető elégedett velük és melyik nem.

Törökország autoriter elnöke, Recep Tayyip Erdogan azt vágta a németek fejéhez, hogy ők az utolsók a holokauszt miatt, akik bármit is a szemére vethetnek, és megemlítette azt is, hogy amikor Namíbia a németek gyarmata volt, több mint százezer helyit gyilkoltak meg. Csakhogy Németország régóta elismerte bűnösségét a nácik által elkövetett rémtettek miatt, és jelentős kárpótlást fizetett a túlélőknek. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik