Nagyvilág

Mecseteket és zsinagógákat támadt volna az Ukrajnában elfogott francia

Szélsőjobbos kötődése lehet a fiatal férfinak, aki hatalmas mennyiségű robbanóanyaggal bukott le a határon.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Ukrajnában elfogtak egy francia férfit, akiről azt feltételezik, hogy terrorcselekményre készült Franciaországban a foci-Eb idején. A Le Monde napilap úgy tudja: a francia hatóságok kizárták, hogy az esetnek köze lehet dzsihadista hálózatok merényletterveihez.

A párizsi rendőrfőnök egy hétfői sajtótájékoztatón nem kívánta kommentálni az ukrán bejelentést, ugyanakkor emlékeztetett, hogy a bajnokság egyetlen helyszíne ellen sem érkezett konkrét terrorfenyegetés.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője arról számolt be, hogy az ukrán-lengyel határon május 21-én elfogott francia állampolgár 15 merényletet készült végrehajtani, egyebek mellett mecsetek és zsinagógák ellen is. Vaszil Hricak közölte: a férfinál 125 kilogramm trotilt, öt Kalasnyikovot, több mint ötezer lőszert, két páncéltörő gránátvetőt, száz detonátort és egyéb eszközöket találtak.

Francia regionális lapok értesülése szerint az elfogott férfi 25 éves, egy 80 lakosú faluban lakik, és egy szövetkezetben dolgozik gazdaként. Büntetlen előéletű. Otthonában, egy tanyán a nyomozók robbanószerkezet alkotórészeit, valamint egy szélsőjobboldali csoport jelképével ellátott pólót találtak.

A Le Monde arról írt, hogy a férfi nem először járt Ukrajnában hivatali autójával. Általában nem egyedül utazott, társait még keresi a rendőrség. A francia nyomozók kiterjedt fegyvercsempész-hálózatot sejtenek a háttérben, de egyelőre nem tudni, hova és kinek szánták az óriási mennyiségű fegyvert. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik