Nagyvilág

Brit EU-népszavazás: felmérések szerint a kilépésre van nagyobb esély

Gyengült a font a hétfői londoni kereskedésben, miután több új felmérés a brit EU-tagság feladását (Brexit) támogató tábor előnyét mutatta.

A YouGov közvélemény-kutató cég hétfőn ismertetett új adatai szerint a választók 45 százaléka szavazna az EU-tagságról meghirdetett, két és fél hét múlva esedékes népszavazáson a Brexitre, és 41 százalék mondta azt, hogy a bennmaradásra kíván voksolni.

Ugyancsak hétfőn jelent meg a The Observer című baloldali brit hetilap megbízásából az Opinium közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat eredménye, ami szerint a Brexit-tábor támogatottsága 43 százalék, a bennmaradásra 40 százalék szavazna.

A What UK Thinks (Mi a véleménye az Egyesült Királyságnak) nevű, kifejezetten az EU-népszavazás előtti közvélemény-kutatások összegzésére alakult online statisztikai információszolgáltató cég hétfői ismertetése szerint a május 27. és június 5. között elvégzett hat országos felmérés átlaga – a bizonytalanok kiszűrésével számolva – a kilépést pártolók 51 százalékos arányát mutatja a további EU-tagságot támogatók 49 százalékával szemben.

Az új felmérések adatainak ismertetése után a font csaknem 1 százalékos veszteséggel egy ideig 1,44 dollár alatt is járt, de a londoni kereskedés későbbi szakaszában valamelyest visszaerősödött, és kora este 0,3 százalék körüli napi gyengüléssel 1,45 dollár közelében mozgott.

Londoni pénzügyi elemzőházak már többször felhívták a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek az EU-népszavazás kimenetele körüli bizonytalanságok miatt terhelik a fontot.

A Capital Economics londoni elemzői mindezek alapján 2016 végére – alapeseti előrejelzésként – 1,35 dolláros, 2017 végére 1,30 dolláros fontárfolyammal számolnak, de Brexit esetére nem zárják ki, hogy az árfolyam gyors ütemben 1,20 dollár/fontig is zuhanhat.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik