Nagyvilág

A német kormány Oroszországot is biztonságpolitikai kihívásnak tartja

A Kremlt aggasztja, hogy a német kormány biztonságpolitikájának fő vonalait lefektető dokumentum, a fehér könyv új kiadásában többek között Oroszországot is biztonságpolitikai kihívásnak tartja Németország.

A Die Welt szerint a fehér könyv 2016-os kiadásában a tíz legnagyobb biztonságpolitikai fenyegetést jelentő tényező között – így a nemzetközi terrorizmus, az ellenőrizetlen migráció és a klímaváltozás mellett –  Oroszország is szerepel.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Kölner Stadt-Anzeiger korábban ugyancsak idéztek a készülő dokumentumból, de azt írták, hogy a kihívást Oroszország “agresszív” külpolitikája jelenti, amely az ukrajnai Krím félsziget bekebelezésével és a kelet-ukrajnai válsággócban erőszakos módszerekkel folytatott tevékenységével “nyíltan megkérdőjelezte” a második világháború után kialakított rendet.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő elmondta, sajnálatra és egyidejűleg aggodalomra ad okot az, ha ezek az értesülések megfelelnek a frissített fehér könyv tartalmának, írja az MTI.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reménykedik abban, hogy a német kormány minden mellette és ellene szóló érvet mérlegelni fog, mielőtt felveszi Oroszországot a fenyegetések listájára.

A jelentést, ahogy értem, a német kormány elé terjesztették, de azt még nem hagyták jóvá és megfontolás tárgyává teszik. Remélem, hogy a koalíciós kormány gondosan fog mindent, ami mellette és ellene szól, és ami még fontosabb, mérlegelni fog minden tényt, amelyeket egyáltalán nem lehet az Európai Unió és a NATO elleni agresszióként interpretálni,

mondta.
Szerinte Oroszország démonizálása trenddé vált az EU-ban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik