Nagyvilág

Sanders szerint még ő is lehet demokrata jelölt

Hillary Clinton szombaton megnyerte a Virgin-szigeteken tartott jelölőgyűlést, tovább gyarapította az őt támogató küldöttek számát, Bernie Sanders vermonti szenátor pedig – Hillary Clinton vetélytársa a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben – szombaton este egy sajtóértekezleten azt fejtegette, hogy pártjában a versengés még nem lefutott, és szerinte nem egyértelmű, hogy Hillary Clinton lesz az elnökjelölt.

Szombaton a demokraták a három kis szigetből álló Amerikai Virgin-szigeteken tartották jelölőgyűlésüket, amelyekből Hillary Clinton került ki győztesen: hét delegátussal gyarapította az őt támogatók számát.

Vasárnap Puerto Ricóban is előválasztásokat tartanak – hatvan küldöttről születik döntés – és bár közvéleménykutatások és felmérések híján elemzők nem vállalkoznak az esélyek jóslására, de abban egyetértés uralkodik, hogy a lakosság összetétele inkább Hillary Clintonnak kedvez, mintsem Bernie Sandersnek. Vetélytársa, Bernie Sanders szenátor szombaton este, a kaliforniai Los Angelesben tartott sajtóértekezletén hitet tett az elnökjelöltségért folytatott küzdelem folytatása mellett, és azt mondta, hogy még az előválasztási folyamat befejezése után sem adja fel.

Vagyis még az előválasztások után is győzködi majd a szuperdelegátusokat, hogy ne Hillary Clinton mellé álljanak, hanem az ő elnökjelöltségét támogassák. Hillary Clintont jelenleg összesen 2313 delegátus támogatja, s közülük 544 a szuperdelegátus, vagyis az a kongresszusi küldött, akinek szabad voksa van, nem köti őt az előválasztási eredmény, s arra szavaz majd a konvención, akire akar.

A demokraták elnökjelöltségéhez 2383 küldött támogatása szükséges, és elemzők arra számítanak, hogy a jövő keddi kaliforniai előválasztásokon – ahol sok delegátusról döntenek majd – Clintonnak sikerül is elérnie, hogy meglegyen a jelöltséghez a szükséges számú küldött. Vetélytársát, Bernie Sanderst 1501 küldött támogatja, és 46 szuperdelegátust sikerült maga mögé állítania.

Szombaton egyébként szerkesztőségi állásfoglalásában a Los Angeles Times Hillary Clintont biztosította támogatásáról Bernie Sandersszel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik