Nagyvilág

Maduro tiszteletet követel a darabokra hulló Venezuelának

Nicolás Maduro venezuelai elnök szombaton Havannában ismét elutasította az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) “nyomást gyakorló” magatartását, ugyanezen a napon a Karib-tengeri államok a kubai fővárosban érdemi párbeszédet szorgalmaztak a venezuelai kormány és ellenzéke között.

A Karib-tengeri Államok Közösségének Havannában zajló csúcstalálkozóján a résztvevők teljes támogatásukról biztosították azokat a kezdeményezéseket, amelyek a venezuelai válság érdemi párbeszéd útján való rendezésére irányulnak.

Méltatták a három ország volt államfőinek (a spanyol José Luis Rodriguez Zapaterónak, a dominikai Leonel Fernándeznek és a panamai Martín Torrijosnak) az eddigi közvetítői erőfeszítéseit, amelyek a havannai csúcs résztvevői szerint a kormány és az ellenzék közötti valódi párbeszéd megteremtését szolgálják, olyan alternatíva keresését, amely elvezethet a politikai stabilitáshoz, a társadalom további fejlődéséhez, valamint a gazdaság talpra állításához Venezuelában.

Maduro a havannai találkozón elhangzott felszólalásában ugyanakkor arra szólította fel a karibi államokat, hogy ne engedjenek a Venezuela “elszigetelésére” irányuló nyomásnak. Arra utalt ezzel, hogy az OAS június közepére rendkívüli ülést hívott össze, ahol megvitatnák, hogy Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggesztik Venezuela tagságát a regionális diplomáciai szervezetben.

Maduro erre reagálva szombati beszédében hangoztatta: “Ez most nem a beavatkozás ideje”, országa “tiszteletet követel” szuverenitása, önrendelkezési joga, társadalmi-politikai és gazdasági rendszere iránt. Már korábban sem rejtette véka alá, hogy a vele ellenséges Egyesült Államok bábjának tekinti az OAS-t, sőt azzal vádolta meg az ellenzéki többségű caracasi parlamentet, hogy egy külföldi hatalom intervencióját készíti elő Venezuelában.

Nicolás Maduro nemrég a rendkívüli állapot hirdetett az országban, ennek értelmében a hadsereg és a kormányzó szocialisták ellenőrzése alatt álló polgárőrség ügyel a közrend betartására, csak ők jogosultak élelmiszerosztásra, illetve -eladásra. A Maduróhoz közel álló legfelsőbb bíróságot az ellenzék régóta pártossággal vádolja. Az országban egyre mélyül a gazdaság válsága. A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező országot a nyersolaj világpiaci árának hordónként harminc dollár alá esése rendkívül érzékenyen érintette, akadozik a termelés, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, rendszeres az áramkimaradás, óriási a társadalmi elégedetlenség.  A jobboldali ellenzéki erők most aláírásokat gyűjtenek az elnök eltávolításáról szóló népszavazás megrendezéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik