Külföld

Maduro tiszteletet követel a darabokra hulló Venezuelának

24.hu
24.hu

2016. 06. 05. 06:16

Nicolás Maduro venezuelai elnök szombaton Havannában ismét elutasította az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) “nyomást gyakorló” magatartását, ugyanezen a napon a Karib-tengeri államok a kubai fővárosban érdemi párbeszédet szorgalmaztak a venezuelai kormány és ellenzéke között.

A Karib-tengeri Államok Közösségének Havannában zajló csúcstalálkozóján a résztvevők teljes támogatásukról biztosították azokat a kezdeményezéseket, amelyek a venezuelai válság érdemi párbeszéd útján való rendezésére irányulnak.

Méltatták a három ország volt államfőinek (a spanyol José Luis Rodriguez Zapaterónak, a dominikai Leonel Fernándeznek és a panamai Martín Torrijosnak) az eddigi közvetítői erőfeszítéseit, amelyek a havannai csúcs résztvevői szerint a kormány és az ellenzék közötti valódi párbeszéd megteremtését szolgálják, olyan alternatíva keresését, amely elvezethet a politikai stabilitáshoz, a társadalom további fejlődéséhez, valamint a gazdaság talpra állításához Venezuelában.

Maduro a havannai találkozón elhangzott felszólalásában ugyanakkor arra szólította fel a karibi államokat, hogy ne engedjenek a Venezuela “elszigetelésére” irányuló nyomásnak. Arra utalt ezzel, hogy az OAS június közepére rendkívüli ülést hívott össze, ahol megvitatnák, hogy Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggesztik Venezuela tagságát a regionális diplomáciai szervezetben.

Maduro erre reagálva szombati beszédében hangoztatta: “Ez most nem a beavatkozás ideje”, országa “tiszteletet követel” szuverenitása, önrendelkezési joga, társadalmi-politikai és gazdasági rendszere iránt. Már korábban sem rejtette véka alá, hogy a vele ellenséges Egyesült Államok bábjának tekinti az OAS-t, sőt azzal vádolta meg az ellenzéki többségű caracasi parlamentet, hogy egy külföldi hatalom intervencióját készíti elő Venezuelában.

Nicolás Maduro nemrég a rendkívüli állapot hirdetett az országban, ennek értelmében a hadsereg és a kormányzó szocialisták ellenőrzése alatt álló polgárőrség ügyel a közrend betartására, csak ők jogosultak élelmiszerosztásra, illetve -eladásra. A Maduróhoz közel álló legfelsőbb bíróságot az ellenzék régóta pártossággal vádolja. Az országban egyre mélyül a gazdaság válsága. A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező országot a nyersolaj világpiaci árának hordónként harminc dollár alá esése rendkívül érzékenyen érintette, akadozik a termelés, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, rendszeres az áramkimaradás, óriási a társadalmi elégedetlenség.  A jobboldali ellenzéki erők most aláírásokat gyűjtenek az elnök eltávolításáról szóló népszavazás megrendezéséért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.