Külföld

Maduro tiszteletet követel a darabokra hulló Venezuelának

24.hu
24.hu

2016. 06. 05. 06:16

Nicolás Maduro venezuelai elnök szombaton Havannában ismét elutasította az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) “nyomást gyakorló” magatartását, ugyanezen a napon a Karib-tengeri államok a kubai fővárosban érdemi párbeszédet szorgalmaztak a venezuelai kormány és ellenzéke között.

A Karib-tengeri Államok Közösségének Havannában zajló csúcstalálkozóján a résztvevők teljes támogatásukról biztosították azokat a kezdeményezéseket, amelyek a venezuelai válság érdemi párbeszéd útján való rendezésére irányulnak.

Méltatták a három ország volt államfőinek (a spanyol José Luis Rodriguez Zapaterónak, a dominikai Leonel Fernándeznek és a panamai Martín Torrijosnak) az eddigi közvetítői erőfeszítéseit, amelyek a havannai csúcs résztvevői szerint a kormány és az ellenzék közötti valódi párbeszéd megteremtését szolgálják, olyan alternatíva keresését, amely elvezethet a politikai stabilitáshoz, a társadalom további fejlődéséhez, valamint a gazdaság talpra állításához Venezuelában.

Maduro a havannai találkozón elhangzott felszólalásában ugyanakkor arra szólította fel a karibi államokat, hogy ne engedjenek a Venezuela “elszigetelésére” irányuló nyomásnak. Arra utalt ezzel, hogy az OAS június közepére rendkívüli ülést hívott össze, ahol megvitatnák, hogy Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggesztik Venezuela tagságát a regionális diplomáciai szervezetben.

Maduro erre reagálva szombati beszédében hangoztatta: “Ez most nem a beavatkozás ideje”, országa “tiszteletet követel” szuverenitása, önrendelkezési joga, társadalmi-politikai és gazdasági rendszere iránt. Már korábban sem rejtette véka alá, hogy a vele ellenséges Egyesült Államok bábjának tekinti az OAS-t, sőt azzal vádolta meg az ellenzéki többségű caracasi parlamentet, hogy egy külföldi hatalom intervencióját készíti elő Venezuelában.

Nicolás Maduro nemrég a rendkívüli állapot hirdetett az országban, ennek értelmében a hadsereg és a kormányzó szocialisták ellenőrzése alatt álló polgárőrség ügyel a közrend betartására, csak ők jogosultak élelmiszerosztásra, illetve -eladásra. A Maduróhoz közel álló legfelsőbb bíróságot az ellenzék régóta pártossággal vádolja. Az országban egyre mélyül a gazdaság válsága. A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező országot a nyersolaj világpiaci árának hordónként harminc dollár alá esése rendkívül érzékenyen érintette, akadozik a termelés, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, rendszeres az áramkimaradás, óriási a társadalmi elégedetlenség.  A jobboldali ellenzéki erők most aláírásokat gyűjtenek az elnök eltávolításáról szóló népszavazás megrendezéséért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.