Nagyvilág

Amerikai elnökválasztás: Hillary Clinton Sanders visszalépésére számít

A demokraták esélyes elnökjelöltje, Hillary Clinton volt külügyminiszter vasárnap egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a keddi előválasztások után Bernie Sandersnek vissza kellene lépnie az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. Sanders egy másik televíziós műsorban Clintont támadta.

Hillary Clinton saját korábbi elnökjelöltségi küzdelmével példálózott. Szerinte amikor 2008-ban, Barack Obama vetélytársaként ő is az elnökjelöltségért küzdött, akkor sokan nógatták, hogy maradjon versenyben, ne lépjen vissza, de ő úgy döntött, inkább visszalép, utat enged Obamának, hiszen hasonló politikai célokat és értékrendet képviseltek.

Arra számítok, hogy Bernie Sanders ugyanezt teszi

– mondta Clinton.

A volt külügyminiszter azzal számol, hogy kedden ő nyeri a kaliforniai előválasztást és ezzel már meglesz az elnökjelöltséghez szükséges számú küldött támogatása.

Ez lehetővé tenné, hogy a párt egységesen vágjon neki az elnökjelölt-állító konvencióinak,

nyilatkozta Clinton.

Bernie Sanders viszont egyelőre semmi jelét nem adja annak, hogy visszalépne. A CNN-nek vasárnap délelőtt azt mondta, az elnökjelölt-állító konvenció előtt még nagyot fordul a világ. A vermonti szenátor erőteljesen támadta a Clinton Alapítványt is, amelynek számos külföldi kormánnyal van kapcsolata, köztük olyanokkal is, amelyeket gyakran ér amerikai bírálat emberi jogi politikájuk miatt.

Ha azt kérdezik tőlem, hogy van-e gondom azzal, hogy egy hivatalban lévő külügyminiszter férje az alapítványukon keresztül külföldi kormányoktól dollármilliókat gyűjt be, köztük diktátoroktól is, akkor a válaszom az, hogy igen, ez nagy probléma

Kedden Kalifornia mellett még New Jerseyben, Új-Mexikóban, Montanában és Dakotában lesznek előválasztások, de mindenki elsősorban Kaliforniára figyel, mert ez az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi állama és az elnökjelölt-állító konvecióra is sok delegátust küld.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik