Nagyvilág

Tíz terrorista csapott volna le egyszerre Düsseldorfban

Az iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tíz harcosának kellett volna merényletet elkövetnie a németországi Düsseldorf belvárosában az ügy Franciaországban őrizetben lévő gyanúsítottjának vallomása alapján - jelentette pénteken a Der Spiegel című német hírmagazin.

A magazin Spiegel Online című hírportálján közölt beszámoló szerint a gyanúsított elmondta, hogy az eredeti tervek szerint a csoport Németországban tartózkodó három tagján és rajta kívül további harcosoknak kell még Németországba menniük, és így összesen tízen hajtottak volna végre terrortámadást az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi székhely központjában.

Az elképzelés az volt, hogy a belváros egy forgalmas útján ketten robbanóövvel öngyilkos merényletet követnek el, és a többiek igyekeznek minél több járókelőt megölni lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel.

A német hatóságok a február elején tett vallomás alapján indítottak nyomozást, és azért éppen csütörtökön vették őrizetbe a három Németországban tartózkodó feltételezett terroristát, mert úgy értesültek, hogy egyikük Dél-Európába akar utazni, és aggódtak, hogy szem elől tévesztik, vagy az illető újabb harcosokat visz magával Németországba – áll a Der Spiegel beszámolójában.

A Süddeutsche Zeitung című német lap pénteken azt írta, hogy a támadás tervéről beszámoló szíriai állampolgárságú, 25 éves férfi azért fordult a hatóságokhoz Franciaországban, mert megbánta, hogy az IÁ szolgálatába szegődött és nem akarta, hogy lányának egy terrorista legyen az apja.

Más német lapok pénteken egybehangzóan arról számoltak be, hogy a három másik szíriai állampolgár menedékkérő státusban volt Németországban és menedékkérőket befogadó állomásokon vették őrizetbe őket.

Az IÁ-nak egyáltalán nem lenne szüksége arra, hogy a menedékkérők között juttassa be embereit Németországba

– hangoztatta ezzel kapcsolatban a német rendőri szerveknél működő egyik szakszervezet, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke, Rainer Wendt egy pénteki nyilatkozatában. Mint mondta,

az IÁ-nak van elég pénze, más módszert is választhat,

és

terroristáit csak azért küldi Európába a menekültek közé elvegyülve, hogy lejárassa a menekülteket

és

ellenük fordítsa a befogadó társadalom tagjait.

A szakszervezeti vezető aláhúzta, hogy nem szabad általánosító módon terrorgyanús személynek bélyegezni valamennyi menedékkérőt, menekültet. Egyben figyelmeztette a megítélése szerint jobboldali populista politikát folytató Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot, hogy ne próbáljon politikai tőkét kovácsolni a düsseldorfi esetből.

Közben Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón a belügyminisztérium szóvivője, Johannes Dimroth kérdésre válaszolva elmondta, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a szövetségi legfőbb ügyészség utasítására csütörtökön őrizetbe vett három szíriai állampolgár ügyéből.

Az viszont biztos, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas, Németország változatlanul az iszlamista terror célkeresztjében van

– mondta a szóvivő.

Elmondta, hogy jelenleg 499 közveszélyes szélsőséges iszlamistát tartanak nyilván és figyelnek meg a szövetségi és tartományi hatóságok.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Philip Scholz kérdésre elmondta, hogy a súlyos állam elleni bűncselekményekben – így a terrorcselekmények ügyében is – illetékes szövetségi legfőbb ügyészség mintegy 120 eljárást folytat a szíriai polgárháborúval összefüggésben terrorista szervezetben viselt tagság vagy terrorista szervezet támogatásának gyanúja vagy vádja miatt. Ezeknek az eljárásoknak több mint 180 gyanúsítottjuk, illetve vádlottjuk van. Azt nem közölte, hogy milyen a Szíriát érintő és a Németország területét érintő ügyek aránya. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik