Nagyvilág

Ingyenpénzről tartanak népszavazást Svájcban

Vasárnap az általános alapjövedelemről adják le voksukat a svájci állampolgárok.

Amennyiben elfogadják a felvetést, minden felnőtt havi 2500 svájci frankot – átváltva körülbelül 710 ezer forintot – tehetne zsebre, míg a másfél éves kor alatti csecsemők szüleinek plusz 625 svájci frank – nagyjából 180 ezer forint – is járna.

A legfrissebb közvélemény-kutatások mindazonáltal azt mutatják, hogy a szavazók 72 százaléka ellenzi a kormány által bedobott törvényjavaslatot az összes ellenzéki párttal együtt.

Szakértők szerint várhatóan évi 25 milliárd svájci frank, úgy 7000 milliárd forinttal csökkentené az állami büdzsét az intézkedés.

A vasárnapi szavazáson inkább arról döntenek a svájciak, érdemes-e fontolóra venni az alapjövedelem bevezetését, mintsem arról, hogy azonnal be is vezessék.

Gabriel Barta, az alapjövedelmet képviselő szervezetek (BIEN) képviselője elmodnta, legalább tíz év felkészülést igényelhet a pénzkiosztás aktiválása.

Az embereknek nem garantálni szeretnék a jólétet, mint ahogy azt sokan mondják. Sokkal inkább arról van szó, hogy mindenkinek meg legyen a lehetősége, hogy a maga ura legyen, saját válalkozást indíthasson és azzal foglalkozzon, amivel szeret

– fogalmazott a szakember.

Sokan ugyanakkor támadják a marxista álomként fémjelezett terveket.

Ha fizeted az embereket, hogy ne csináljanak semmit, nem csinálnak semmit

– nyilatkozott Charles Wyplosz gazdasági professzor az AFP-nek.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik