Nagyvilág

Már öt halálos áldozata van a bajorországi áradásoknak

A tartományi környezetvédelmi miniszter szerint az éghajlatváltozás miatt egyre több természeti csapásra kell számítani.

Nőtt a bajorországi áradások halálos áldozatainak száma, a hatóságok csütörtöki összesítése szerint legalább öten meghaltak.

Csaknem harminc ember hollétéről nem lehet tudni. Többségük valószínűleg jól van, csak nem lehet őket elérni, mert az áram- és vízszolgáltatás mellett a mobilszolgáltatás is akadozik a tartomány katasztrófa sújtotta délkeleti részén. Három idős ember esetében viszont a legrosszabbra számítanak, búvárok bevetésével keresik őket víz alá került otthonukban.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter arról beszélt helyszíni szemléje után, hogy „esőcunami” zúdult a vidékre. Ulrike Scharf környezetvédelmi miniszter szerint eddig ezerévente egyszer fordult elő ehhez fogható természeti csapás, de számítani kell arra, hogy a jövőben ez az éghajlatváltozás miatt gyakoribb lesz.

Simbach környékén legkevesebb ötszáz lakóházban keletkeztek károk. A tartományi kormány családonként 1500 eurós gyorssegélyt ígért.

A csaknem egy hete tartó csapadékos időjárás egyébként Németország-szerte kilenc halálos áldozatot követelt, és több tízmillió eurós kárt okozott. A következő napok sem hoznak enyhülést, legalább a jövő hét elejéig marad az esőzés. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik