Nagyvilág

Erdogan nagyon berágott Németországra

A török külügyminiszter még a náci kártyát is kijátszotta, miután a Bundestag kimondta, hogy az Oszmán Birodalom népirtást követett el az örmények ellen.

Recep Tayyip Erdogan hazarendelte konzultációra a berlini török nagykövetet, miután a német szövetségi parlament csütörtökön elsöprő többséggel mondta ki, hogy az egykori Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes mészárlás népirtás volt. A török államfő szerint ez súlyosan érinti majd a kétoldalú kapcsolatokat.

A török elnök az állami televízióban élőben közvetített beszédében azt mondta: a nagykövet visszaérkezése után a török kormány megvitatja, milyen lépésekkel válaszoljon a berlini döntésre. A miniszterelnök pedig azt mondta: soha nem fogadják el a Bundestag döntését, amit hibásnak nevezett, és szerinte a „rasszista örmény lobbi” érte a felelős. „Nincs a múltunkban semmi, ami miatt szemlesütve kellene szégyenkeznünk” – szögezte le Binali Yildirim.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter még durvábban fogalmazott: azt mondta, hogy a „felelőtlen és alaptalan” döntések semmiképpen nem fedik el Németország saját „sötét történelmét”.

Örményország ugyanakkor üdvözölte a határozatot. Szerintük ezzel Németország nemcsak az örmények ellen elkövetett népirtás nemzetközi elismeréséhez és megítéléséhez tett fontos hozzájárulást, hanem az emberiség népirtások, s az emberiesség elleni bűncselekmények megelőzésére irányuló közös harcához is. Az ország külügyminisztere azt mondta: „a nemzetközi közösség 101 éve várja, hogy Törökország szembenézzen saját történelmével”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik