Nagyvilág

Megnyit a világ leghosszabb vasúti alagútja

Két évtizednyi munka után végre megnyithatja kapuit a bolygó leghosszabb és legmélyebb vasúti alagútja Svájcban – írja a BBC.

Az 57 kilométeres Gotthárd-alagút a Svájci Alpokban biztosítja majd a gyorsabb közlekedést Észak- és dél-Európa között. Szakértők szerint az új útvonal forradalmasítja az európai teherszállítást.

Gyakorlati példával élve legalább évi egymillió kamion munkáját veszik majd az itt közlekedő vagonok.

Svájc a Japánban található 53,9 kilométeres Seikan alagúttól veszi át az elsőséget és az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő 50,5 kilométeres Csatorna-alagutat szorítja a harmadik helyre.

A megnyitón várhatóan részt vesz Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Matteo Renzi olasz miniszterelnök is.

A 12 milliárd dollárt felemésztő projektről Svájc 1992-ben népszavazáson döntött. Az alagút végig 2,3 kilométerrel a hegyszint alatt fut, ahol a hőmérséklet akár a 46 Celsius-fokot is elérheti.

A mérnököknek 73 különböző kőzettel volt dolguk, melyek közül valamelyik a gránit keménységével, míg mások a cukor puhaságával volt megegyező.

Két évtized alatt 28 millió tonna törmeléket hordtak el. A munkálatok során kilencen vesztették életüket.

Az alagút fő útvonalat képez majd a hollandiai Rotterdam és az olaszországi Genova között. A tesztelések alatt 260 teherszállító vonat 65 utassal a fedélzetén szeli majd át a hegyeket napi egyszer, 17 perc alatt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik