Nagyvilág

Megcsinálták: átszelték az óceánt a modern vikingek

Ezer évvel Leif Eriksson után ismét vikingek szelték át az Észak-Atlanti-óceánt. Lelkes hajósok egy csapata évekig tartó munkával megépített egy korhű viking sárkányhajót, majd megtanulta, hogy kell irányítani, végül pedig elhajózott vele Amerikába.

Helyi idő szerint szerdán megérkezett az új-funlandi  St. Anthony partjaihoz a Draken Harald Hårfagre nevű viking sárkányhajó (a névadó, Széphajú Harald az egységes Norvégia megteremtője volt), ami nem kevesebbet jelent, mint hogy norvég legénység sikeresen vitorlázta át az Atlanti-óceánt, akárcsak őseik tették úgy ezer évvel ezelőtt, Leif Eriksson vezetésével.

A legnagyobb, modern korban épített viking hajót 2010-ben kezdték ácsolni, részben régészeti leletek, a sagákban talált leírások és norvég hajóépítő hagyományok alapján. 2012-ben bocsátották vízre, majd a következő éveket azzal töltötték, hogy megtanulják, hogyan kell működtetni a vitorlát, a köteleket és a kormányt, vagyis újra meg kellett tanulni sárkányhajóval vitorlázni.

A hajó végül április 26-án indult útjára Norvégiából, és követte a régi vikingek útját: először a a Shetland-szigetekre vitorláztak, majd a Feröer-szigetekre, innen Izlandra, és végül a grönlandi Qaqortoq érintésével, jéghegyeket kerülgetve érték el Amerikát. Bár volt kísérőhajójuk és modern navigációs berendezéseik, a tenger alaposan megpróbálta a legénységet, amelynek mindössze egy sátor nyújtott némi menedéket a fedélzetre becsapó hullámok ellen.

A nagy utazás még nem ért véget, a tervek szerint a Harald Hårfagre Quebec érintésével felhajózik a Nagy-tavakra, ellátogat Chicagóba, majd a minnesotai Duluth-ban ér véget a kaland.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik