Nagyvilág

Merkel-hatás – mélyponton a koalíció

merkel(1)(430x286).jpg (Array)
merkel(1)(430x286).jpg (Array)
Németországban először csökkent 50 százalék alá a kormánypártok támogatottsága.

Most először a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, illetve a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) együtt sem rendelkezik többségi választói támogatottsággal. Az Insa intézetnek a Bild című lapban ismertetett kutatása szerint a CDU/CSU a szavazatok 30 százalékára számíthat, ami 0,5 százalékpontos gyengülés az egy héttel korábbihoz képest, míg az SPD ugyancsak 0,5 százalékponttal gyengülve 19 százalékon áll.

A kormánypártok így 49 százalékot szereznének, ha most vasárnap lenne a parlamenti (Bundestag) választás. A legutóbbi, 2013-ban tartott választáson a CDU/CSU 41,5 százalékos, az SPD 25,7 százalékos eredménnyel végzett. A bajor CSU szerint az uniópártok visszaesése a kormány menekültpolitikájának tulajdonítható, és annak, hogy a CDU elhanyagolja a jobboldali szavazókat. Ezért erősödött meg a pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenten kívüli párt.

Mindenkinek árt, ha a CDU és az SPD mindinkább hasonlít egymásra.

Ezt mondta a Bildnek Andreas Scheuer, a CSU főtitkára. Pártja tavaly szeptember – a menekültválság elmélyülése –  óta folyamatosan, erőteljesen bírálja Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét a kormány válságkezelő tevékenysége miatt. A testvérpártok vezetői a tervek szerint június 24-én egy szűk körű találkozón próbálják meg lezárni a vitát, de egyelőre – sajtóhírek szerint – abban sem tudtak megállapodni, hol tartsák a megbeszélést.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Angela Merkel és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke kedd este négyszemközti egyeztetést tart. A CDU egyik tekintélyes vezetője, Thomas de Maiziere belügyminiszter visszafogottságra intette a testvérpártot a Berliner Morgenpost című lapban, azt mondta: a CSU nyílt bírálatai az egész pártszövetségnek ártanak.

Vissza lehetne venni a hangerőből.

Ezt azzal indokolta, hogy már alig érkeznek menekültek Németországba. Szerinte az AfD-vel keményen, de tárgyilagosan és udvariasan kell vitázni, a CDU/CSU-nak nem kell minden témára “ráfordulnia”, amivel az újonc párt foglalkozik. Inkább saját elképzeléseivel, programjával kell elnyernie a választók bizalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik