Nagyvilág

Humanitárius segítséget kért Kárpátalja Magyarországtól

Az ukrajnai megyében nincs elég oltóanyag az újszülöttek és kisgyermekek számára.

Magyarországtól kért segítséget Kárpátalja megye vezetése, mert kritikus közegészségügyi helyzet alakult ki az újszülöttek és kisgyermekek védőoltásához szükséges készítmények hiánya miatt.

A jelentés szerint az utóbbi két évben az egészségügyi intézmények nem tudták a szükséges mértékben elvégezni a gyermekek immunizálását. Jelenleg több mint 15 ezer gyermeknek van szüksége tuberkulózis elleni BCG oltóanyagra, több mint 25 ezernek diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás, Haemophilus baktérium-fertőzés elleni Pentaxim, mintegy 44 ezernek diftériát, szamárköhögést, tetanuszt megelőző Infarix, ugyanennyinek kanyaró, rózsahimlő, járványos fültőmirigy-gyulladás elleni kombinált Priorix, 20 ezernek pedig B típusú hepatitisz elleni védőoltásra.

Hennagyij Moszkal kormányzó arról is beszámolt, hogy Kárpátalján jelenleg nincs kígyómarás és veszettség elleni szérum, ezért a betegeket sürgősen külföldre kell szállítani gyógykezelésre. Bejelentette, hogy a megye vezetése a magyar kormányhoz fordult, kérve, hogy humanitárius segély formájában nyújtson támogatást az immunbiológiai készítmények pótlásához.

A közlemény szerint Szentes Tamás, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetője, aki a napokban Kárpátalján tájékozódott a kialakult közegészségügyi helyzetről, megerősítette, hogy a magyar kormány kész teljesíteni a kérést, a megfelelő készítmények külföldi gyártóktól való megvásárlását követően. A segítségnyújtás feltétele, hogy a kárpátaljai hatóságok biztosítsák a humanitárius rakomány akadálytalan átjutását. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik