AppleMark
Külföld

Elmarasztalták Oroszországot egy újságíró megbüntetése miatt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 05. 31. 15:31

Strasbourgban kimondták, hogy megsértették a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot. Az oroszokat viszont kevéssé érdeklik a nemzetközi bírósági döntések.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte az orosz államot, hogy fizessen kártérítést egy lap főszerkesztőjének, akinek megsértették a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

Jelena Mihajlovna Nadtoka a Vecsernyij Novocserkasszk című lap szerkesztőségét vezeti. Még 2004-ben marasztalta el egy orosz bíróság, mert a lapban megjelent egy cikk a helyi polgármesterről, amelyben azt írták róla: „valami tolvaj Altajból”, aki „kényelmesen magas pozícióban helyezkedett el”.

A városvezető beperelte a lapot. A cikket jegyző újságíróval 43 ezer forintnyi, a főszerkesztővel 214 ezer forintnyi pénzbüntetést fizettettek, ők viszont fellebbeztek.

Az ügy eljutott a strasbourgi testületig is, amely megállapította, hogy az orosz bíróságok egyáltalán nem törődtek a szabad véleménynyilvánítás jogával, márpedig a cikk közérdeklődésre számot tartó ügyről, a novocserkasszki polgármester korrupciós érintettségéről szólt. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az újságírók megbüntetése másokat is visszatarthat attól, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat gyakorolják.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elrendelte, hogy az orosz állam fizessen 1,3 millió foritnyi kártérítést és hatszázezer forintnyi eljárási költséget a korábban elmarasztalt főszerkesztőnek. Kérdés, hogy lesz-e ennek bármiféle következménye, decemberben ugyanis Vlagyimir Putyin törvényt írt alá arról, hogy a nemzetközi bírósági döntéseket figyelmen kívül lehet hagyni Oroszországban. (The Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.