Nagyvilág

Erdogan: Oroszország fegyvert szállít a kurd lázadóknak

Oroszország légvédelmi fegyvereket és rakétákat szállít a Törökországban terrorszervezetnek minősített szakadár Kurdisztáni Munkáspártnak Szírián és Irakon keresztül - írta hétfőn a Star című török kormánypárti napilap Recep Tayyip Erdogan török elnök hétvégén adott interjújára hivatkozva.

Az államfő vádja az NTV török hírtelevízió szerint többek között arra is magyarázatot ad, hogy miért zuhant le a biztonsági erők Cobra típusú harci helikoptere május 13-án a délkelet-törökországi Hakkari tartomány Cukurca körzetében. A korábbi híradások műszaki hibáról számoltak be. Vlagyimir Putyin orosz elnök áprilisban támogatásáról biztosította a szíriai kurdokat, mivel szerinte hatékonyan lépnek fel a terrorizmus elleni küzdelemben.

Moszkva korábban azzal vádolta Ankarát, hogy a török haderő gátolja a szíriai kurd fegyveres erőket az Iszlám Állam elleni harcban, valamint ürügyként használja fel a terrorizmus elleni küzdelmet a kurdok elleni csapásmérésre.

Moszkva a múlt héten azzal is megvádolta Ankarát, hogy több törökországi vállalat pokolgépek készítéséhez szükséges anyagokkal látja el az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet.
A török-orosz kapcsolatok mélyponton vannak azóta, hogy tavaly novemberben török vadászgépek a szíriai-török határ térségében lelőttek egy Szu-24-es orosz vadászbombázót. Moszkva azt állította, hogy az orosz gép Szíria légterében repült, Ankara pedig azt, hogy megsértette a török légteret, ezért indokolt volt a lelövése.

Az eset komoly diplomáciai viszályhoz vezetett a két ország között, amely amúgy is ellenkező oldalon áll a szíriai háborúban: az oroszok Bassár el-Aszad elnököt, míg a törökök az ellenzékét támogatják. A gép lelövése miatt Moszkva gazdasági szankciókat vezetett be Törökországgal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik