Nagyvilág

Sztrájkkal fenyegetőznek a francia szakszervezetek a foci Eb idejére

Lehet, hogy nem lesz könnyű eljutni a meccsekre.

Megbénítanák az országot a francia szakszervezetek a labdarúgó Európa-bajnokság idejére. Már több hete tartanak a tiltakozó megmozdulások a kormány munkaügyi reformja miatt, a tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak.

A szakszervezeti vezetők munkabeszüntetésre hívták fel a közlekedési dolgozókat abban a tíz városban, ahol az Eb eseményeit rendezik. A legerősebb szakszervezet, a CGT bejelentette, hogy június másodikától, nyolc nappal a bajnokság előtt megbénítják a párizsi metrót és a városi buszközlekedést, és addig folytatják akcióikat, amíg a kormány nem visszakozik az új munkaügyi törvénytől, ami a munkavállalók kárára a munkáltatóknak ad jelentős könnyítéseket. A nyílt végű sztrájkok mellett június 14-ére országos tiltakozó megmozdulást szerveznek.

Több másik szakszervezet is sztrájkfelhívásokat adott ki. A Force Ouvriére főtitkára elmondta: minden szektorra kiterjedő munkabeszüntetéseiket a mérkőzések napjain és helyszínein szervezik. A kormány jelezte: készek egyeztetni arról, hogy enyhítenek a bevezetendő szabályozáson, de nem tesznek le róla.

Egyelőre nem látni, mi lesz a munkabeszüntetések hatása. Múlt szerdán a CGT által meghirdetett közlekedési sztrájk nem okozott jelentős fennakadást, de a több érdekképviselet által, több városra meghirdetett akciók alaposan megnehezíthetik majd a szurkolók eljutását a meccsekre.

A döntéshozók egyébként attól tartanak, hogy a fennakadások hátráltatják Párizs sikerét a 2024-es olimpia megrendezésére hirdetett pályázaton. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik