Nagyvilág

Embertelen körülmények közt tartják a foglyokat Dél-Szudánban

Több tucat, konténerekbe zárt foglyot őriz a dél-szudáni hadsereg a perzselő melegben, hetente két alkalommal jutnak ételhez és csak minimális mennyiségű vizet kapnak - jelentette pénteken az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet.

Sok fogoly halt már bele a kínzásnak minősülő körülményekbe – közölte az AI. A foglyok többsége civil, akiket azzal gyanúsítanak a hatóságok, hogy kapcsolatban állnak lázadó vagy ellenzéki csoportokkal.

A dél-szudáni hadsereg nem reagált a szervezet vádjaira, de már tavaly tagadta azokat a jelentéseket, amelyek szerint konténerekbe vagy csónakokba zárja foglyait.

Az AI legfrissebb jelentése a dél-szudáni fővárostól, Jubától mintegy 20 kilométerre fekvő Gorem nevű fogolytáborról készült vizsgálatról számol be. A jogvédő szervezetnek szemtanúk azt mondták, hogy látták, ahogy férfiakat és fiatal fiúkat tereltek egy konténerbe, és ahogy holttesteket vittek ki a táboron kívülre.

Dél-Szudánban a hőmérséklet gyakran eléri a 40 Celcius fokot.

A kelet-afrikai országban április végén alakult meg az új egységkormány, amelyben a felkelők is helyet kaptak a kormány és a lázadó csoportok közötti békemegállapodás értelmében.

A 2013 végén kirobbant erőszakot Salva Kiir elnök és az alelnök, Riek Machar közötti hatalmi harc váltotta ki Dél-Szudánban. A konfliktus elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus két különböző népcsoport tagja. A békemegállapodás értelmében Machar újra alelnök lett az kormányban.

Az ENSZ szerint a dél-szudáni harcok során több tízezren vesztették életüket, és mintegy 2,4 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben a szomszédos országokban kerestek menedéket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik