Nagyvilág

Lavrov: „az amerikaiak nem értek meg a valódi harci koordinációra”

Lassabban haladnak a megállapodásokkal, mint szeretnének – mondta az orosz külügyminiszter.

„Van haladás Oroszország és az Egyesült Államok lépéseinek egyeztetésében a szíriai hadszíntéren, ám az amerikaiak még nem értek meg az igazi katonai koordinációra” – ezt mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki az Öböl-menti Együttműködési Tanács tagországainak diplomáciai vezetőit fogadta Moszkvában.

Lavrov azt mondta: van haladás abba az irányba, hogy már a harctéren egyeztessenek a szíriai légtérből végrehajtott műveletekről, de lassabban haladnak, mint szeretnének. „Azóta, hogy az Oroszországi Föderáció Légi- és Űrereje a szíriai kormány felkérésére elkezdett a terroristák ellen dolgozni, azt javasoltuk az amerikaiaknak és az általuk vezetett koalíciónak, hogy éppen harci viszonylatban alakítsunk ki gyakorlati koordinációt” – fogalmazott Lavrov.

A miniszter szerint az amerikaiak először csak az incidensek elkerülésének mechanizmusáról voltak hajlandók megállapodni, majd beleegyeztek abba is, hogy hozzanak létre kommunikációs csatornát arról, hogy ki csatlakozott a fegyvernyugvás rendszerére. „De még nem értek meg a valódi harci koordinációra” – mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett: a múlt héten javasolták Amerikának, hogy Szíriában május 25-i határidővel válasszanak le mindenkit, aki hajlandó a politikai rendezésre azoktól, akik nem akarnak csatlakozni a tűzszünethez. Az Egyesült Államok kért még egy kis időt a döntéshez, amibe Oroszország beleegyezett.

A miniszter úgy vélte, a szíriai rendezésben csak úgy érhető el siker, ha Szírián belül és kívül kivétel nélkül mindenki betartja a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport döntéseit, amelyeket az ENSZ BT határozatokban rögzített. Arra hívta fel a Nyugatot, hogy inkább tárgyalásra ösztönözze a szíriai ellenzéket, ne pedig határidőket szabjon meg a szíriai kormányzati rendszer kialakításával kapcsolatban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik