Nagyvilág

Humanitárius katasztrófa fenyeget az Iszlám Állam fellegvárában

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Becky Bakr Abdullah, a Norvég Menekülttanács (NRC) helyi szóvivője csütörtökön arról számolt be, hogy a nyugat-iraki városban

“rendkívül súlyos szükséghelyzet” alakult ki.

Tájékoztatása szerint

  • a lakosok bármikor tűzfegyverek célkeresztjébe kerülhetnek,
  • az Eufrátesz vizéből kénytelenek inni,
  • és kizárólag szárított datolyát esznek, mivel semmi más nem maradt a városban.

Fallúdzsába tavaly szeptember óta nem érkeztek segélycsomagok.

A várostól délre fekvő menekülttáborba érkezőket ellátó NRC adatai szerint az elmúlt napokban 550 embernek sikerült elmenekülnie az ostromlott városból.

A szervezet szerint a túlélők mindegyike sokkos állapotban van. Beszámolóik szerint a menekülők óriási veszélyeknek vannak kitéve, és a szökés kizárólag éjszaka lehetséges.

Az elmúlt 36 órában mindössze 40 családnak sikerült elmenekülnie. Az egyik család arról számolt be, hogy egy szennyvízvezetékben bújtak el az iszlamisták elől.

Az Iszlám Állam tagjai azzal fenyegetik a lakosságot, hogy

megölik, aki szökni próbál.A háború előtt 300 ezres lélekszámú Fallúdzsa ötven kilométerre van Bagdadtól. Ez volt az első iraki város, amelyet – 2014 januárjában – megszállt az Iszlám Állam, fél évvel azelőtt, hogy a terrorszervezet kikiáltotta “kalifátusát” az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken.

Az iraki biztonsági erők és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet hétfőn indított hadjáratot Fallúdzsa visszafoglalására.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik