Külföld

A török kurdbarát pár a mentelmi jog eltörlése ellen fellebbez

24.hu
24.hu

2016. 05. 26. 18:56

A változtatás ugyanakkor nemcsak a HDP képviselőit fenyegeti, hanem mindazokat, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván az 550 fős törvényhozásban.

Jelenleg 138 ilyen képviselő van.Figen Yüksekdag, a HDP társelnöke úgy kommentálta a történteket: “akik nem tudták elviselni, hogy fejlődünk, hogy népünk akarata demokratikus úton növekszik, jelentést írtak rólunk. Pártunk megalakulásakor a demokratikus politikai életet választotta.” Mint mondta: a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a parlamentben található többi ellenzéki párt között semmi különbség nincs. A kétharmados többséghez a Köztársasági Néppárt (CHP), valamint a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) szavazatai is hozzájárultak. “Puccsot hajtottak végre” – fogalmazott.

Aysel Tugluk, a HDP társelnök-helyettese közölte: a kérelmet, amely az alkotmánymódosítás visszavonásáról, valamint végrehajtásának leállításáról szól, a párt 59 parlamenti képviselőjéből 58 írta alá.

A változtatást az AKP kezdeményezte, mivel a tömörülés egykori alapítója, Recep Tayyip Erdogan államfő azzal vádolja a HDP vezetőit, hogy kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel, amiért a politikusoknak a bíróság előtt felelniük kell.

A képviselőket azonban terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény elkövetése mellett a többi között sértés, bántalmazás, hamisítás, fenyegetés, gyűlöletkeltés, a gyülekezési és a választási törvény megszegése, valamint rágalmazás vádjával is törvényszék elé lehet állítani.

Selahattin Demirtas, a párt másik társelnöke, a szavazás eredményére reagálva a napokban arra utalt, hogy őrizetbe vehetik ugyan őket, de maguktól nem tesznek eleget semmilyen idézésnek.

Hozzátette:

a döntés nyilvánvalóan újabb lépés a diktatúrához vezető úton. Nem leszünk játékszerek. A harc még csak most kezdődött el.

A várható perek az AKP-ból 27 képviselőt, a CHP-ből 51 személyt, a MHP-ből 9 embert, a HDP-ből 50 főt, valamint egy független képviselőt fenyegetnek.

Az elfogadott javaslatot még a köztársasági elnöknek alá kell írnia, majd az alkotmánymódosítás a közlönyben való megjelenéssel lép életbe.

A HDP képviselőit megelőzve a legfőbb ellenzéki tömörülés, a CHP két képviselője is fellebbezett a módosítás ellen.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.