Nagyvilág

Zavargásba csapott át egy Trump-ellenes tüntetés

Rohamrendőröket kellett bevetni, miután a békésen indult új-mexikói demonstráció kődobálásba és gyújtogatásba csapott át.

Legalább egy embert letartóztattak, és több rendőr is megsérült, miután zavargásba csapott egy Donald Trump jelenléte ellen tartott keddi tüntetés az új-mexikói Albuquerque városában – közölte a helyi rendőrség. A demonstrálók üvegekkel, valamint kövekkel dobálták a rendőröket, akik füstgránátokat lőttek ki a tömeg feloszlatására, valamint paprikaspray-t vetettek be ellenük. Azt nem tudni, hogy a tüntetők között voltak-e sérültek.

Az Albuquerque Journal cikke szerint több mint hatszáz tüntető gyűlt össze Albuquerque Convention Center előtt, ahol Donald Trump tartott beszédet nagyjából négyezer támogatója előtt. A lap beszámolója szerint a tüntetés békésen indult, majd egyre vadabbá vált, ahogy a republikánus elnökjelölt támogatói elkezdtek megérkezni, hogy meghallgassák Trump beszédét. A rendőröknek végül más útvonalat kellett nekik biztosítani a bejutásra, hogy megakadályozzák a két csoport közti összecsapásokat.

Nem sokkal később a tüntetők áttörték a Center köré felhúzott rendőrségi kordont, és megrohamozták az épületet, ahova azonban nem tudtak betörni. A beszámolók szerint a demonstrálók több ablakot is betörtek, majd néhányan közülük kövekkel és üvegekkel kezdték dobálni a lovas rendőröket. Valamint a Trump jelszavával („Tegyük újra naggyá Amerikát”) ellátott pólókat égettek.


Közben pár tüntetőnek sikerült besurrannia az épületbe, és megzavarni Trump beszédét. A demonstrálókat csak erőszakkal tudták eltávolítani a helyszínről.  A republikánus elnökjelölt a beszámolók szerint élvezettel figyelte az eseményeket, kijelentve: „Ez igazán izgalmas, ugye?”

Olvasói sztorik