Nagyvilág

Török miniszter: nem az EU az egyetlen lehetséges partner

„Ne jöjjenek folyamatosan a feltételekkel” – fakadt ki Erdogan.

Az Európai Unió nagyon fontos, de nem az egyetlen lehetséges partnere Törökországnak – jelentette ki Ömer Celik, az európai uniós ügyek új minisztere szerdai sajtótájékoztatóján.

Celik kiemelte: Törökország belső békéjét terrorszervezetek fenyegetik, a terrorellenes törvény jogos önvédelem ezzel szemben. Arra kérik az Európai Uniót, hogy hagyjon fel a Törökországgal szembeni „kettős mércével” – mondta, reagálva arra, hogy a schengeni vízummentesség egyik sarkalatos feltétele a terrorellenes jogszabály enyhítése.

Erdogan elnök egyik tanácsadója a török állami tévében azt mondta: az EU igénye a fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt kívánságainak felel meg. „Az EU nyíltan támogatja a terrorszervezetet” – jelentette ki Yigit Bulut.

Az ügyben Erdogan is megszólalt, azt mondta: „ne jöjjenek folyamatosan a feltételekkel, ez Törökország”.

Bulut szerint Törökország a közeljövőben „nagyon radikális lépésekre kényszerül”, ha a közösség „nem tartja be ígéreteit”. Törökország azt kifogásolja, hogy számos olyan ország vízummentességet élvez, amely még csak nem is jelölt uniós tagságra, de azt is nehezményezik, hogy Brüsszelben nem távolítják el a kurdok szimpatizánsainak sátrait az Európai Parlament épülete elől. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik