Nagyvilág

Megölik, aki szökni próbál az Iszlám Állam fellegvárából

Nem hagyja elmenekülni az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet az ostrom alatt álló Fallúdzsa lakóit - közölte szerdán egy iraki tisztségviselő és egy segélyszervezet. Az iraki haderő három napja indított offenzívát, hogy visszafoglalja a várost.

Sakír al-Isszavi, a közelben fekvő Amiríjat al-Fallúdzsa település tanácsának elnöke azt mondta, az offenzíva kezdete óta mindössze húsz családnak sikerült elhagynia Fallúdzsát. Hozzátette, hogy az Iszlám Állam fegyveresei szigorúan ellenőrzik a város határait, szerdán senkinek nem sikerült elmenekülnie a településről.

A Norvég Menekülttanács (NRC) közlése szerint az iszlamisták azzal fenyegetőznek, hogy megölik, aki szökni próbál.

A háború előtt 300 ezres Fallúdzsa ötven kilométerre van Bagdadtól. Lakosai száma mostanra 75 ezerre csökkent.

Az iraki hadsereg vasárnap felszólította a lakosokat, hogy hagyják el a várost, de az Iszlám Állam fenyegetései miatt mindössze nyolcvanan távoztak. Ezt követően a kormányerők arra kérték a fallúdzsaiakat, hogy aki nem tud elmenekülni, tűzzön ki fehér zászlót oda, ahol meghúzta magát.

Ez volt az első iraki város, amelyet 2014 januárjában megszállt az Iszlám Állam, már fél évvel azelőtt, hogy a terrorszervezet kikiáltotta “kalifátusát” az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken.

Az iraki biztonsági erők és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet tavaly decemberben már körbezárta Fallúdzsát, de visszafoglalására mostanáig nem indítottak komoly hadművelet. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik