Nagyvilág

Meghalt egy vendég, mert spórolni akart az étteremtulajdonos

Emberölésért ítélte el a Teessidei Koronabíróság egy indiai étterem a tulajdonosát, akinek a hibájából meghalt egy mogyoróallergiás férfi. Az 53 éves Mohamed Zaman spórolni akart, ezért a világpiacon az utóbbi időben nagyon megdrágult mandulából készült lisztet, egy vegyes, földimogyorót is tartalmazó magkeverék-őrleményre cserélte.

Mohammed Zaman (fotó: North Yorkshire Police)
Mohammed Zaman (fotó: North Yorkshire Police)

A Helperbyben élő, 38 éves Paul Wilson úgy tudta, hogy az étel, amit házhoz rendelt, nem tartalmaz az egészségére veszélyes hozzávalót. A személyzetnek külön szólt, hogy csak akkor kéri az ételt, ha nincs benne mogyoró. Amikor készhez vette, a dobozon ott volt a piktogram, ami jelezte a férfinek, hogy az étel a számára is biztonságos. Csakhogy az az eredeti receptre vonatkozott.

Paul Wilsont a lakása fürdőszobájában találták holtan, órákkal az után, hogy ételt rendelt az Indian Garden étteremből. A félig elfogyasztott Tikka Masala doboza ott állt a nappali asztalán. A boncolás később kiderítette, hogy a férfi halálát a mogyoró kiváltotta anafilaxiás sokk okozta.

Paul Wilson (fotó: North Yorkshire Police)
Paul Wilson (fotó: North Yorkshire Police)

A bíróságon elhangzott, hogy Zamannak összesen hat étterme volt Yorkban, illetve Yorkshire északi részén. A cég súlyos pénzügyi zavarba került, és háromszázezer font (kb. 124 millió forint) tartozást halmozott fel. A tulajdonos ezen a helyzeten próbált úrra lenni a költségei csökkentésével, többek között olcsóbb alapanyagok használatával, illetve képzetlen, illegális munkaerő alkalmazásával.

Wilson három héttel az után halt meg, hogy egy kamaszkorú vendéget, szintén allergiás reakció miatt, kórházba kellett szállítani Zaman egyik étterméből. A férfi ennek ellenére ártatlannak vallotta magát, a bíróságon azt mondta minden éttermének saját vezetője volt, akik mindenben szabad kezet kaptak, ideértve az alapanyag-rendelést, és az új alkalmazottak felvételét is.

Richard Wright ügyész szerint azonban Zaman számos figyelmeztetés ellenére is a vendégei biztonsága elé helyezte saját anyagi érdekeit. Az étteremtulajdonos hat év börtönbüntetést kapott.

 

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik