Nagyvilág

Csempészettel foglalkoztak a szlovákiai ukrán nagykövetség munkatársai

Diplomáciai küldeményként szállították az ukrán zárjegyes cigarettát.

A nemzetközi botránnyá dagadt ügy a hét végén pattant ki a beregsurányi magyar-ukrán határátkelő ukrajnai oldalán. A pozsonyi követség egyik kisbuszának vezetője a diplomáciai védettségre hivatkozva nem engedte meg, hogy az ukrán vámosok és határőrök benézzenek a járműbe. Felmutatta a külképviselet hivatalos levelét, mely szerint diplomáciai küldeményt szállít.

Csakhogy a nyomkereső kutya jelezte, hogy buszban tiltott áru lehetséges. Miután a külügyi tárca egyik képviselőjének jelenlétében kinyitották a járművet, kiderült, hogy az ukrán zárjegyes cigarettával van dugig tömve. A vámosok közel 60 ezer doboz ukrán zárjeggyel ellátott dohányárut számláltak össze, melyek összértéke jóval meghaladta a félmillió hrivnyát.

A busz vezetőjéről kiderült, hogy a szlovákiai ukrán nagykövetség első titkárának férje, aki maga is diplomata útlevéllel rendelkezett. Az ukrán hatóságok azt gyanítják, hogy a pozsonyi külképviselet már régebb óta foglalkozik szervezett cigarettacsempészéssel, amit a diplomáciai védettség leple alatt bonyolítottak – írja az Ukrajinszka Pravda.

A nagykövetség munkatársai ellen nyomozás indult. Várhatóan azt is vizsgálni fogják, hogy milyen szerepet játszott az ügyben Oleg Havasi nagykövet, aki régebben Kárpátalja megye kormányzói tisztségét is betöltötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik