Nagyvilág

Az ukrán elnök úton van az orosz fogságba esett pilótanőért

A hazájában nemzeti hősként tisztelt Nagyija Szavcsenkót két orosz katonáért cserébe átadják – tudta meg az orosz sajtó.

Oroszországba repült szerdán Petro Porosenko ukrán elnök, hogy hazavigye Nagyija Szavcsenko helikopterpilótát, akit Oroszország két katonájáért cserébe ad át Ukrajnának – közölte az orosz sajtó.

A pilótanőt a kelet-ukrajnai szakadár területekről hurcolták Oroszországba, ahol 22 évre ítélték, miután megvádolták azzal, hogy köze volt két orosz újságíró halálához azzal, hogy megadta koordinátáikat az ukrán tüzérségnek. Szavcsenko éhségsztrájkkal tiltakozott az eljárás miatt, miközben hazájában nemzeti hős lett, távollétében parlamenti képviselőnek is megválasztották.

Szavcsenko szabadon engedése enyhítheti a feszültséget Oroszország és a Nyugat között, ami különösen jól jöhet Vlagyimir Putyinnak néhány héttel azelőtt, hogy az Európai Unió döntést hoz az országa elleni szankciók meghosszabbításáról.

A pilótanőért cserébe Ukrajna átadja Oroszországnak Jevgenyij Jerofejevet és Alekszander Alekszandrovot, akik tavaly maguk vallották be a Reutersnek adott interjúikban, hogy az orosz különleges erők katonái, akik titkos műveletet hajtottak végre Kelet-Ukrajnában, amikor elfogták őket.

Az Interfax orosz hírügynökség úgy értesült, hogy Porosenko gépe az államfővel, valamint Jerofejevvel és Alekszandrovval Rosztov-na-Donuba tart. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik