Törökország (Array)
Külföld

A török ellenzék utcára vonul az elnöki rendszer bevezetése ellen

24.hu
24.hu

2016. 05. 25. 16:34

Kilicdaroglu, a legfőbb török ellenzéki tömörülés elnöke megismételte azon kijelentését, amely már korábban is nagy port kavart a török közéletben:

“vérontás nélkül nem vezethető be a végrehajtó elnöki rendszer Törökországban”.
Kormánypárti politikusok arra kérték Kilicdaroglut, hogy “korrigálja” véleményét, a CHP elnöke ugyanakkor láthatóan nem hajlandó eleget tenni a kérésnek.

A felmerült félreértésekre utalva hangsúlyozta: “nem mi, hanem ők” ontják majd a vért. Később azzal nyomatékosította szavait:

“csak akkor vezethető be az elnöki rendszer, ha kiirtanak, megölnek minket”.
Kemal Kilicdaroglu kikötötte: a CHP meg fogja védeni a demokráciát.

Ha a fiatalságnak nem tudok szép Törökországot hátrahagyni, akkor mi dolgom a politikában?

– tette fel a kérdést.

A pártelnök a beszélgetés során többször igen keményen fogalmazott, például Észak-Koreához hasonlította Törökországot. Ha Recep Tayyip Erdogan államfő azt mondja a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) politikusainak, hogy “álljatok fel, akkor mindannyian felállnak, hogy üljenek le, leülnek, hogy sírjanak, sírnak, hogy nevessenek, nevetnek. Nálunk is a demokrácia elárulása a modell, mi is gúny tárgya lettünk” – tette hozzá.

Fenntartásait fejezte ki Erdogan azon nyilatkozatával kapcsolatban, amely a végrehajtó elnöki rendszert “nem a hatalmi ágak szétválasztásaként, hanem a hatalmi ágak összhangjaként” határozta meg. Hangsúlyozta: nem a rendszer megnevezése a lényeges, hanem a demokrácia és a jog érvényesülése.

Kilicdaroglu annyiban egyetért a kormánnyal, hogy az országnak valóban új alkotmányra van szüksége, azonban más vonatkozásban. Szerinte a parlamentáris rendszer Törökországban a puccsok idején elfogadott törvények miatt nem működik jól.

A CHP vezetője szerint az elnöki rendszert a parlament nem fogadja majd el, mivel sem az ő pártja, sem a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP), sem a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) nem támogatja. A kormánynak ehhez 367 szavazatra lenne szüksége, de csak 317-el rendelkezik. Ahhoz, hogy a kérdést referendumra tudja bocsátani, 330 voks kellene. Kilicdaroglu erre szintén nem lát esélyt. Ha pedig megint előre hozott választásra kerülne sor, “mi készen állunk” – szögezte le.

A török törvényhozás múlt pénteken fogadta el azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely az összes parlamenti képviselő mentelmi jogát eltörölte. Kilicdarogluról közel 30 bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván. Őt csak a HDP néhány vezető politikusa előzi meg. Állítása szerint sokról maga sem tudja, hogy mit tartalmaz, de – a HDP képviselőivel ellentétben – nem tervez fellebbezni az alkotmánybíróságnál.

Az ellenzéki vezető úgy értékelte, hogy Törökország külpolitikája révén kizárta magát a civilizált világból.

Diplomáciánknak érzékenynek kell lennie, ma egész Európa nagy aggodalommal néz Törökországra

– hívta fel a figyelmet.

A CHP a tavaly november 1-jei előre hozott parlamenti választásokon a szavazatok 25,3 százalékát szerezte meg. A tömörülés 134 képviselővel van jelen az 550 fős törvényhozásban.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.