Nagyvilág

Osztrák elnökválasztás: Ausztria nem változtat a menekültpolitikáján

Nem érinti az elnökválasztás az osztrák kormány menekültpolitikáját, Bécs továbbra is arra törekszik, hogy megvédje az országot a túlterhelődéstől, mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy keddi német lapinterjúban.

Az osztrák diplomácia vezetője a Bildnek azt nyilatkozta, hogy Ausztria az államfőválasztás eredményétől függetlenül megbízható partner Európában, és az is marad. A kormány professzionális együttműködést folytat az új elnökkel is, és fontosnak tartja a választási kampányban keletkezett árkok betemetését és hidak építését mondta Kurz.

Arra a kérdésre, hogy miként sikerült a jobboldali populistákat megállítani, Sebastian Kurz azt válaszolta, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer elnyerte a lakosság csaknem felének támogatását. Ők szerinte nem mind jobboldali szavazók, döntésükben szerepe volt a politikai rendszerrel és a politika stílusával szembeni elégedetlenségnek, és természetesen a menekültek és illegális bevándorlók tavalyi masszív beáramlásának.

Ezért most senkinek sem szabad hátradőlnie, sok a tennivaló, mondta a szociáldemokratákkal (SPÖ) nagykoalícióban kormányzó jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Elmondta, hogy a 8,6 milliós Ausztria csak tavaly 90 ezer menekültet fogadott be, ami egy főre vetítve nagyobb megterhelést jelent, mint amilyen 26 másik uniós tagországra nehezedik. Ez szerinte nem ismétlődhet meg minden évben, ezért a kormánynak felelősségteljesen kell cselekednie, meg kell védenie az országot a túlterhelődéstől.

Az ausztriai elnökválasztáson az ÖVP és az SPÖ jelöltje az első fordulóban kiesett. A vasárnap tartott második fordulóban a Zöldek által támogatott független Alexander van der Bellen csekély többséggel, a szavazatok 50,35 százalékával szerezte meg a tisztséget, Norbert Hoferre 49,65 százalék szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik