Nagyvilág

Egyiptomi gép: nagyon kellene a fekete doboz, mert sötétben tapogatóznak a hatóságok

Az egyiptomi elnök pár nappal ezelőtt azt mondta a lezuhant utasszállítóról, hogy egyelőre bármilyen forgatókönyv elképzelhető. Hozzátette a vizsgálat sok időbe telhet.

A kutató csoportok öt nappal a tragédia után már találtak holtesteket, személyes tárgyakat, mentőmellényeket, de a fekete doboz még mindig nincsen meg. Pedig ez nagyon fontos lenne, mert ebből lehetne megtudni, hogy mi történt az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járatával, ami 66 emberrel – 56 utassal és tízfős személyzettel – a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről.

Abban egyelőre nem értenek egyet a görög és az egyiptomi hatóságok, hogy mi történt a géppel a repülés utolsó pillanataiban. A görögök állítják a gép az eltűnése előtt először 90 fokban, majd 360 fokban is elfordult, de az egyiptomiak szerint ez nem így történt.

Egyiptomi és francia tengeralattjárók dolgoznak a helyszínen, de az idő ellenük dolgozik, egyre nehezebb lesz megtalálni a fekete dobozt. Ha harminc napon belül nem találják meg, akkor a fekete doboz már nem fog jeleket küldeni, így a felderítők helyzete szinte lehetetlen lesz.

Egy francia szervezet, amelyik a francia utasok rokonainak érdekeit védi, azt mondják nem tudnak maradéktalanul megbízni az egyiptomi hatóságokban. Úgy vélik diplomáciai nyomást kell gyakorolniuk.

Francia légügyi tisztviselők kiderítették, hogy a gépen a tengerbecsapódása előtt füst lehetett. Voltak más problémák is a gépen, többek között az ablak fűtésével. A füstjelzések egyébként nem jelentik feltétlenül azt, hogy tűz volt a gépen.

Egy olyan egyiptomi tengeralattjáró is bekapcsolódott a fekete doboz keresésébe, ami akár 3000 méterre is le tud menni.

Mivel nagyon kevés a bizonyíték, így gyakorlatilag bármi történhetett a mechanikai hibáktól kezdve a terrorcselekményekig. Azóta már ellenőrizték azokat, akik a gépen utaztak, de senki olyat nem találtak, akit bármi terrorszervezettel összefüggésbe lehetne hozni.

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik