Külföld

Csak a fociban talál boldogságot a menekült, akit majdnem felrúgott László Petra

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 24. 17:00

Osama Abdul Mohsen most akár a török határon is lehetne, ahogy megannyi menekült. Ő mégis Spanyolországban van, átutazta már a kontinenst. Egy ifi csapatot edz, de a boldogsága nem teljes.

Mert a felesége és két másik gyermeke a török határon van és vár. Hosszú hónapok óta. Írtunk már korábban Osama kálváriájáról, az év elején annyira el volt keseredve, hogy hiába szereti a várost, Getafét, ahol lakik, képtelen a felesége nélkül élni.

Úgy látta, a spanyol kormány és a bevándorlási hivatal nem segít neki, erősen fontolgatja, hogy elhagyja az országot. Úgy tudni, szeretne visszatérni Németországba (onnan érkezett a spanyolokhoz), de az álma egy amerikai letelepedés. Abban reménykedik, hogy ez a két ország nagyobb segítséget tud neki nyújtani a családegyesítésben.

Hamar beilleszkedett

Osama több mint fél éve él Spanyolországban, három hónapja pedig a Villaverde Boetticher nevű csapat ifistáit edzi.

Kép: efvillaverde.com

De segíti őt Miguel Ángel Galán, a CENAFE, a spanyol edzőképző központ elnöke is, aki Juan Antonio Cózarral, a Villaverde elnökével együtt keresett Osamának lakást, a vele utazó két gyermekének pedig iskolát talált.

Osama ma már a többi arab edzőnek tart képzéseket, Cózar azt mondja, tökéletesen beilleszkedett, a fiatal futballisták is elfogadták őt edzőnek.

Az egyetlen probléma az, hogy valahogy el kell hoznunk neki a feleségét és a két gyermekét, hogy végre boldog lehessen.

Papír

Osama pártfogói nem adják fel, dokumentumokat kértek be Szíriából, hogy megkönnyítsék a család Spanyolországba települését, de azt nem lehet tudni, hogy a közigazgatással kvázi nem rendelkező országban ezt mikorra sikerült megoldani, ha sikerül egyáltalán.

A szír férfi beszélt arról is, hogy miért menekült el hazájából. „Szabadságra vágytam, ezért kellett elhagynom az országot. Talán ha befejeződik a polgárháború és normalizálódik a helyzet, sokkal jobb lesz az élet Szíriában és én is visszatérhetek.”

Tisztelet

A Marca spanyol sportújság megkérdezte a fiatal focistákat, hogy érzik magukat, milyen embernek tartják Osamát.

Nagyszerű a hozzáállása, mindenkire odafigyel, sokat változott vele a csapat játéka, mondta a csapatkapitány.

Egy másik játékos azt mondta:

Sokat tanultunk tőle, elképesztő az, amin átment. De úgy gondolom, ő is tanult tőlünk, elsősorban az élet szeretetét.

Angol, arab

Osama minden edzést hatalmas intenzitással tart, mindig a csapattal együtt fut és a gyakorlatok java részét és végigcsinálja. Legtöbbször angolul szól a játékosaihoz. Vagy arabul, mert sokan onnan származnak.

Mindig vele megy Zeid is, a kisfia, amíg az apja edzést tart, ő a saját korosztályában focizik.

„A sport a béke üzenetét hordozza, remélem, hogy ez az üzenet hamarosan a világ összes pontjára eljut”, összegezte Osama, miért csinálja ezt az egészet, amíg arra vár, hogy a családja megérkezzen hozzá.

(Marca)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.