LONDON, ENGLAND - APRIL 04:  A woman chats with a friend who is part of a group occupying Carnegie Library on April 4, 2016 in London, England. The building has been occupied by members of the local community angered at Lambeth Council plans to close the library and reopen it as a service providing "fitness centres alongside some library services". Library campaigners have accused the government of "hiding" the scale of cuts which they claim will force the closure of around 400 UK libraries by 2016, bringing the total of library closures since 2009 to more than 1,000.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Külföld

Pénzhiány miatt zárták be a könyvtárakat, hogy háromszor annyiért őriztessék

24.hu
24.hu

2016. 05. 23. 16:32

Költségcsökkentés címén két könyvtárat záratott be, de végül háromszor annyit költött az őrzésükre egy londoni kerület, Lambeth önkormányzata. Mindezt ráadásul a nyári vizsgaidőszak kezdetekor tette. A részletes adatokat a The Guardian követelésére hozták nyilvánosságra, amik mutatják, hogy háromszor annyi ment el a könyvtárak őrzésére, mintha meghagyták volna őket eredeti működésükben, írja a napilap.

Az egyik könyvtár őrzése azért volt költségesebb, mert a bezárása ellen tüntető helyiek tíz napig elfoglalták és a biztonsági intézkedéseket szigorítani kellett.  De a másik intézmény védelme is kétszer annyiba került, mintha nyitva tartották volna, pedig ott még tüntetés sem volt.

A dél-kelet Londonban található két intézményt március 31-én zárták be és a terv szerint mindkettőt egy könyvtárat és edzőtermet is ötvöző közösségi házzá alakítják át. A munkáspárti testület szerint ez az egyetlen lehetőség arra, hogy mindkét intézmény nyitva maradhasson a kormány által diktált központi pézelvonások ellenére is.

Csend a tervezett átalakítások körül

A tiltakozást leginkább az váltotta ki, hogy az épületek bezárásakor hónapokig semmilyen munka nem volt beütemezve, ráadásul küszöbön a nyári vizsgaidőszak, amikor különösen hasznát vennék a könyvtárnak. A tanács egyik képviselője azzal érvelt, a további nyitvatartás azért nem lehetséges, mert az új pénzügyi év megkezdése előtt muszáj spórolósra venni a figurát.

Március utolsó napja és április 15-e között azonban Lambeth önkormányzata több, mint 35 ezer fontot költött őrökre a két intézményben, ami átlagban napi 2200 fontot jelent, míg a normál működtetés napi 870 fontba kerül. Ez ugyan nem tartalmazza a számítógépekre és könyvekre fordítandó összeget, de azokat a központi költségvetésből fizetik Lambeth mind a tíz könyvtárának, és a tanács szerint nem tervezik ennek megnyírbálását.

Az illetékesek azt ígérik, hogy jövőre mindkét könyvtár újranyit, bár semmiféle átépítési munkálat nem kezdődött még meg. Az ellenzők aláírásgyűjtésbe is kezdtek, amihez 220 író és illusztrátor is csatlakozott már, többek között Stella Duffy és Toby Litt írók.

 

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.