Nagyvilág

Olasz külügyminiszter: Az osztrák választási eredmény lecke a hagyományos pártoknak

Megkönnyebbülést jelent az olasz kormány számára Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független jelölt győzelme az osztrák elnökválasztáson Paolo Gentilon külügyminiszter  szerint

Az olasz diplomácia vezetője a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak kijelentette, hogy a választási eredmény “lecke a hagyományos pártoknak”, amelyek választási céljaikra a migráció kérdését használják fel megfogalmazása szerint “populista nyomásnak engedve”.

Paolo Gentiloni ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy az urnákhoz járult osztrák választók majdnem fele az Osztrák Szabadságpárt jelöltjére, Norbert Hoferre adta le voksát.

Olaszország kiemelt figyelemmel kísérte az osztrák elnökválasztást elsősorban a közös határátkelő Brenner-hágó körüli viták miatt. A bécsi kormány korábbi bejelentése szerint a Brenner-hágó osztrák oldalán június elsejétől szigorítják az Olaszországból érkezők ellenőrzését.

Ezt a Matteo Renzi miniszterelnök vezette római kormány megalapozatlannak tartja hangsúlyozva, hogy Ausztriából több illegális bevándorló lép át Olaszországba mint fordítva. Az osztrák bejelentéseket az olasz kormánypártok az utóbbi hónapokban “választási propagandának” minősítették.

Az osztrák elnökválasztást kommentálva Roberto Calderoli az ellenzéki Északi Liga politikusa, az olasz szenátus alelnöke Facebook-oldalán kijelentette:

a baloldaliak ne örüljenek nagyon (…) az Európában fújó, a népek akaratát tükröző szél annyira erős, hogy ezzel szemben az osztrák választási trükközés nem lesz elegendő.

Calderoli “gyanúsnak” nevezte, hogy az osztrák elnökválasztás eredményét a levélben leadott szavazatok döntötték el. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik