Nagyvilág

Felmentették az egyik baltimore-i rendőrt az őrizetben meghalt fekete férfi ügyében

Minden vád alól felmentették hétfőn Edward Nero baltimore-i rendőrt, a 2015-ben hatósági őrizetben meghalt 25 éves fekete férfi Freddie Gray ügyében. Az ügyben hat rendőr ellen emeltek vádat.

Az első ilyen perben az esküdtszék képtelen volt dönteni, így egyelőre senki sem ítéltek el Freddie Gray halála miatt. A 30 éves Nerót tettlegesség, gondatlan veszélyeztetés és két rendbeli hivatali szabálysértéssel vádolták meg. Az ügyészek szerint jogalap nélkül vették őrizetbe Grayt, majd Nero nem megfelelően helyezte el a rabszállítóban, s emiatt szerezte azokat a sérüléseket, amelyek végül a halálát okozták, írja az MTI.

Ügyvédei szerint Nero hozzá sem ért Grayhez az őrizetbe vétel során, csak amikor az asztmás férfi inhalátorát segített megkeresni, és amikor segített neki beszállni a rabszállítóba.

Barry Williams bíró elmondta, az ügyészség nem tudta alátámasztani a vádakat, szerinte Nero úgy viselkedett, ahogy egy hasonló helyzetben lévő másik rendőr is viselkedne. Tüntetők egy csoportja az ítélethirdetést követően Nero családját a parkoló garázsig üldözte, azt kiabálva: “nincs igazság, nincs béke”.

Stephanie Rawlings-Blake baltimore-i polgármester közleményében nyugalomra intett, és elmondta, hogy Nero ügyéből a rendőrségen is lesz belső vizsgálat.

Grayt 2015. április 12-én vették őrizetbe, miután “szemkontaktust teremtett” a rendőrökkel, majd elfutott előlük. A 25 éves fiatalember a rabszállítóban súlyos nyaki gerincsérülést szenvedett, amelybe egy héttel később belehalt. Az eset miatt zavargások törtek ki Baltimore-ban, és öt napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben a marylandi nagyvárosban. A zavargásokat követően Baltimore-ban megszaporodtak a bűncselekmények, emiatt Rawlings-Blake leváltotta az akkori rendőrfőnököt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik