Nagyvilág

Dél-Korea nem szeretne tárgyalni Észak-Koreával

Szöul elutasította hétfőn Phenjan javaslatát a katonai párbeszéd megkezdésére.

Mun Szang Gjun, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője válaszában tudatta, hogy a katonai szintű tárgyalások megkezdése előtt Észak-Koreának őszintén törekednie kell a kétoldalú kapcsolatok javítására, és konkrét lépésekkel kell bizonyítania, hogy elkötelezett a félsziget atommentesítése iránt.

“Sajnáljuk, hogy Észak-Korea katonai tárgyalásokat javasolt anélkül, hogy említést tett volna saját nukleáris problémáiról” – mondta Mun Szang Gjun.
Az észak-koreai védelmi minisztérium a múlt szombaton javasolt katonai tárgyalásokat, oldandó a feszültséget a félszigeten. Azt üzente a dél-koreai védelmi tárcának, hogy a katonai tárgyalások előkészítése érdekében létesítsenek egymással munkakapcsolatot május végén vagy június elején, a Szöul számára legmegfelelőbb időben.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a kormányzó Koreai Munkáspárt május eleji kongresszusán felszólalva vetette fel, hogy a kétoldalú viszony rendezésére a katonai szintű tárgyalások lebonyolítása a legkézenfekvőbb megoldás, amely a koreai nép békéjét és biztonságát szolgálja.

A világtól elszigetelt ázsiai ország a kongresszust megelőzően januárban egy kísérleti atomrobbantást és több rakétakísérletet is végrehajtott, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben. A múlt csütörtökön hatnapos amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődött a Koreai-félsziget körüli vizeken, és mindez még feszültebbé tette az amúgy is ellenséges viszonyt a két Korea között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik