Nagyvilág

Obama nem fog bocsánatot kérni Hirosimában

Az NHK japán állami tévécsatornának adott interjújában Obama azzal igazolta a sokak által várt bocsánatkérés elmaradását, hogy a vezetők háború idején néha kénytelenek nehéz döntéseket hozni. Az amerikai vezető szerint az már a történészek feladata, hogy megkérdőjelezzék és megvizsgálják ezeket a döntéseket.

A 2009-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett elnök interjújában inkább Washington és Tokió jelenlegi szoros viszonyát hangsúlyozta:

Úgy gondolom, hogy ez egy sikertörténet, amelyben az egykori ellenfelek a világ egyik legszorosabb szövetségében egyesülnek.

Obama szerint hirosimai látogatása egyben jó alkalom arra, hogy megemlékezzenek a világszerte zajló konfliktusok ártatlan áldozatairól. Ő az első amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt keresi fel azt a helyet, ahol az Egyesült Államok először vetette be az atombombát a második világháború végnapjaiban, 1945. augusztus 6-án. A helyszínen rövid beszédet tartó Obamát Abe Sindzó japán kormányfő kíséri majd.

A bomba több ezer ember életét oltotta ki azonnal, mintegy 140 ezren pedig még ugyanabban az évben meghaltak a sugárzás következtében.

Az amerikai hadsereg augusztus 9-én Nagaszaki ellen is bevetette a végzetes fegyvert, Japán hat nappal később megadta magát. Az amerikaiak többsége szerint az atombomba bevetése szükséges volt a világháború mielőbbi befejezéséhez, míg a történészek többsége és a japán nép megalapozatlannak tartja ezt a lépést.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik