Nagyvilág

Az iraki hadsereg a dzsihadisták kezén lévő Fallúdzsa visszafoglalására készül

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt álló, az iraki fővárostól, Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Fallúdzsa város visszafoglalására készül az iraki hadsereg - jelentette vasárnap az iraki állami televízió.

A hadsereg felszólította a lakosokat a város elhagyására, azoknak pedig, akik nem tudnak elmenekülni, azt javasolták, hogy tűzzenek ki fehér zászlót oda, ahol tartózkodnak.  A televízióban sugárzott felhívásban hozzátették: az iraki hadsereg arra kéri Fallúdzsa lakosait, hogy álljanak készen a város elhagyására a biztonságos útvonalakon, amelyeket később jelentenek be.

A háború előtt 300 ezer lelket számláló várost az iraki hadsereg és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet körbezárta. Fallúdzsa volt az első iraki város, amelyet irányítása alá vont az Iszlám Állam. A minaretek városának és a mecsetek anyjának is becézett város az iraki szunniták egyik vallási központja.

Az iraki hadsereg március végén jelentette be, hogy megkezdte a Ninive tartomány fővárosát, az IÁ de facto fellegvárának számító Moszul felszabadítását célzó nagyszabású kampányát, bár ehhez még jobban vissza kell szorítania az utóbbi időben meggyengült, de még mindig nagy területeket uraló IÁ-t.

Miközben az iraki hadsereg az IÁ iraki központja ellen folytat hadjáratot, sok jel utal arra, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció Rakkának, a dzsihadisták szíriai fellegvárának ostromára készül. A szövetség repülőgépei pénteken röplapokat dobtak le Rakkára, amelyeken felszólították a civileket a város elhagyására. A világhálón megjelent hírek szerint a többségében kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű ernyőszervezet már Rakka offenzívájára készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik