Nagyvilág

Zika-vírus: nyomon követik a gyanús eseteket Amerikában

Tisztább képet szeretnének arról, hogy pontosan mekkora kockázatot jelent a fertőzés a várandós nőkre nézve.

279 várandós nőt tart megfigyelés alatt az amerikai járványügyi hivatal, akik feltehetően Zika-vírussal fertőződtek – jelentették be pénteken. A legtöbb érintett az Egyesült Államokhoz társult Puerto Ricóban van, ott 122 nőnél merült fel a fertőzés gyanúja.

A kutatók szerint az egyik legnagyobb kihívás a Zika-járvánnyal kapcsolatban, hogy nem világos, mekkora a kockázat mértéke a várandós anyákra nézve. A fertőzésgyanús esetek nyomon követése ezen változtatat. A járványügyi hivatal ezentúl hetente ad tájékoztatást a megfigyelt esetekről.

A hivatal szerint nem fűződik sok kétség ahhoz, hogy a szúnyogok által terjesztett vírus terhességi komplikációkat, magzati rendellenességeket, a felnőtteknél pedig neurológiai problémákat idézhet elő. A legsúlyosabb következmény a születendő gyermek kisfejűsége, ami abnormálisan kicsi fejméretet, és ezzel együtt alulfejlett agyat jelent. Dél-Amerikában az elmúlt évben már gyermekek százai jöttek világra ezzel a rendellenességgel.

Puerto Ricóban májusban fedezték fel az első, Zika-vírus okozta kisfejűséget. A gyermek nem született meg, de az egészségügyi illetékesek nem árulták el, hogy abortusz vagy vetélés történt. A magzatot ugyanakkor orvosok tanulmányozzák, hogy megértsék a fertőzés mechanizmusát.

A járványügyi hivatal közlése szerint egyébként februárban két nő már abortuszt kért, miután Zika-vírussal fertőződtek, ketten pedig elvetéltek. Egy nő súlyos születési rendellenességgel hozta világra gyermekét, két megfertőződött személy pedig egészséges gyermeket szült.

A nyári meleg beköszöntével egyébként egyre rosszabb helyzetre számítanak az egészségügyi illetékesek, főleg az Egyesült Államok déli részén. (Washington Post)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik