Nagyvilág

Kiterjesztik az embercsempészek elleni műveleteit a Földközi-tengeren

A NATO kész kiterjeszteni műveleteit a Földközi-tengeren, hogy segítse az Európai Uniót az e térségben tevékenykedő embercsempész-hálózatok felszámolásában, mondta John Kerry amerikai külügyminiszter a katonai szervezet külügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozása után.

Hangsúlyozta: az Európai Unió erőfeszítéseinek támogatása érdekében kívánja bővíteni akcióit, amelyek az észak-afrikai térségben tevékenykedő, a menekülteket illegális úton Európába juttató bűnözőcsoportokat veszi célba. A NATO ugyanakkor addig nem kezdi meg ezt a tevékenységét, amíg a megmentett bevándorlók sorsa nem tisztázódik.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint a külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a NATO-nak be kell kapcsolódnia a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése érdekében kezdett, a Földközi-tengeren folyó, Sophia nevű haditengerészeti uniós misszió munkájába.

A flotta munkáját ki kell terjeszteni a líbiai felségvizekre is, különösen a líbiai stabilizáció, valamint a fegyverkereskedelem leállítása céljából, ami az Iszlám Állam nevű terrorszervezet e térségben tevékenykedő csoportjainak gyengítését is szolgálná. A NATO missziója a térség vizeinek felügyeletére korlátozódna, harci szerepet nem vállalna, hangsúlyozta Kerry.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a tanácskozás után megerősítette, hogy a NATO-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a Földközi-tenger térségében. Flottájának működését nagyobb területekre kell kiterjesztenie, információkat kell gyűjtenie és meg kell akadályoznia az embercsempészetet.

Az új líbiai egységkormány kérése esetén az unió és a NATO egymást támogató földközi-tengeri missziója a szárazföldhöz közelebb hajtaná végre műveleteit annak érdekében, hogy a sok veszéllyel járó utazás megkezdése előtt képes legyen megsemmisíteni az embercsempészek hajóit – tette hozzá.

A líbiai partok közelében feltartóztatott hajókon utazó menekültek biztonságos visszaszállítása érdekében mielőbb fel kell mérni “az országban uralkodó káosz” megszüntetésének lehetőségeit.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik