Nagyvilág

Kína tagadja, hogy emberhúskonzervet terít az afrikai piacon

Annyira elharapózott az őrület az állítólagos emberhúskonzervek miatt Zambiában, hogy az afrikai ország kínai nagykövete, Jang Jouming kénytelen volt hivatalos közleményben visszautasítani a vádakat.

Az ügy két hete, egy Facebook-bejegyzéssel kezdődött. Egy Barbara Akosua Aboagye nevű nő osztott meg olyan fotókat, amiken látszólag egy megnyúzott női test fekszik egy húsgyár asztalán. Azt írta, Afrikában senki se vegyen többé kínai húskonzervet, mert márkától függetlenül, emberhús lehet bennük.

A posztot azóta több mint 26 ezren osztották meg, a sztorit pedig több bulvárlap is felkapta. A Daily Post odáig ment, hogy egy cikkben leírta: Kínában olyan súlyos problémákat okoz a túlnépesedés, hogy már nincs elég hely, ahová a halottaikat temethetnék, ezért inkább feldolgozzák őket húskonzervnek.

„Ez egy teljesen rosszindulatú rágalom, és becsmérlés, ami számunkra abszolút mértékben elfogadhatatlan. Ezúton fejezzük ki az ügy miatt érzett haragunkat, és legmélyebben elítéljük az ilyen híreszteléseket” – tolmácsolta a nagykövet hazája véleményét.

Kína rengeteg pénzt fektetett be Zambiában, különösen a bányászatba. Igaz, a kínai gazdaság lassulása az afrikai munkásokat is sújtja: az utóbbi időben több üzemet zártak be, és nagyberuházásokat függesztettek fel. Több kínai céget közben azzal vádoltak meg, hogy kizsákmányolják az afrikai munkásokat.

A zambiai hatóságok attól tartanak, hogy a kínai emberhúskonzervekről szóló, és az ehhez hasonló pletykák tovább fokozzák a helyiek, és a kínai cégek között húzódó feszültséget. Christopher Mulenga helyettes védelmi miniszter megígérte, hogy nyomozást indítanak az ügyben.

 

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik