Nagyvilág

Elképesztő mennyiségű „bérkommenttel” árasztja el Kína az internetet

Rájöttek, hogy a cenzúránál vagy a vitatkozásnál sokkal hatásosabb, ha elterelik a beszélgetések témáját.

Egyetlen év alatt 488 millió kommenttel és bejegyzéssel árasztották el a kínai kormány emberei a közösségi médiát – derül ki a Harvardon készült kutatásból. Ennek célja természetesen a véleménybefolyásolás.

A kutatásból kiderül, hogy az „irányított vélemények” szerzői nem törik magukat azzal, hogy másokkal vitába szálljanak vagy megpróbálják őket meggyőzni, sokkal egyszerűbb megoldás, ha más irányba terelik a beszélgetéseket.

A kínai internetezők körében gúnynevük is van a kormány és a párt embereinek, ők az „Ötvencentes Párt”, mert a pletykák szerint minden egyes bejegyzésükért ötven centet kapnak.

A tanulmány elkészítőinek nem volt különösebben nehéz dolguk a kamubejegyzések azonosításával, korábban ugyanis kiszivárogtak olyan dokumentumok, amelyekből azonosítani lehetett a kínai hatóságok bérkommentelőit. Ez alapján meg tudták állapítani azokat a sajátosságokat, amelyek különösen jellemzőek a fizetett bejegyzésekre, és felismerhetőek voltak az újabb kommentek is.

A vélemények elterelése egyébként sokkal hatékonyabb módszer, mintha cenzúráznának, vagy vitába szállnának a kommentelőkkel – állapította meg a kutatás. (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik