Nagyvilág

Amerikában megszavazták a konföderációs zászlók betiltását a temetőkben

A washingtoni szövetségi képviselőház megszavazta csütörtökön az árbócra felhúzható konföderációs zászlók betiltását azokban a temetőkben, amelyeket a veteránügyek minisztériuma kezel.

A konföderáció az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli, rabszolgatartó államok szövetsége volt, s az egykori konföderációs zászló használata, kitétele, felvonása máig megosztja az amerikai társadalmat, beleértve a politikumot is.

A szövetségi képviselőházban egy kaliforniai demokrata párti politikus, Jared Huffman terjesztette elő a tiltásra vonatkozó törvénymódosítási javaslatot, amelyet 265:159 arányban megszavaztak a képviselők.

A javaslat betiltaná a konföderációs zászló árbócra helyezését azon tömegsírok mellett, amelyekben a polgárháború halottai nyugszanak, még az évnek azon a két napján is, amikor zászlók kihelyezése megengedett. Továbbra is szabad lenne azonban kis konföderációs zászlók kihelyezése egyéni sírokra a szóban forgó két napon.

“Az olyan szimbólumoknak, mint amilyen a konföderációs zászló, megvan a maguk jelentése. Ezek nem semlegesek, nem a büszkeség történelmi jelképei. A rabszolgaságot, az elnyomást, a lincselést, és a gyűlöletet jelképezik”, fogalmazott a szavazás után Huffman képviselő.

Tavaly egy afro-amerikai templomban elkövetett lövöldözés után, az állam, Dél-Karolina törvényhozása a republikánus párti kormányzó, Nikki Haley kérésére elrendelte, hogy távolítsák el a konföderációs zászlót az állam fővárosának képviselőháza elől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik