Nagyvilág

Alulmaradtak a szíriai felkelők a kelet-gútai harcokban

Azokat a mezőgazdasági területeket is elfoglalták, ami élelemmel látta el az ostromgyűrűbe zárt lakosságot.

Csütörtökön jelentős területeket foglaltak vissza a szíriai kormányerők a felkelők irányítása alatt álló Kelet-Gúta térségében, Damaszkusztól nem messze.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal bíró Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja közölte: a harcok csütörtök reggel kezdődtek. A szíriai hadsereg és a libanoni Hezbollah elfogalták Deir-el-Aszáfir külvárosát, majd több más területet is irányításuk alá vontak.

A kormányerők az ostromgyűrűbe zárt kelet-gútai körzetet ellátó mezőgazdasági területeket is elfoglalták. A heves harcok elől több száz család menekült el.

Kelet-Gúta nagy része még a felkelők kezén van, de a kormányerők térnyerése utat nyithat a további előrenyomulás előtt. A felkelőszervezetek 2012 óta tartották irányításuk alatt a térséget, az ott rekedt lakosoknak a helyi mezőgazdasági területekre és csempészútvonalakra kellett hagyakozniuk, hogy élelmiszerhez jussanak.

A szíriai hadsereg azt is kihasználhatta, hogy a térség irányításáért egymás ellen is harcolni kezdtek a felkelők. Az utóbbi három hétben mintegy ötszázan estek el az összecsapásokban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik