Nagyvilág

Aki Lengyelországot bírálja, annak a magyar kormánnyal gyűlik meg a baja

Az emberminiszter egyetértett lengyel kollégáival mindenben.

A magyar kormány szolidaritásáról biztosította a lengyel kormányt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a brüsszeli bírálatokkal szemben. Balog a Varsói Nemzetközi Könyvvásár megnyitóján vett részt és kormánytagokkal is megbeszéléseket folytatott.

A kulturális miniszterrel folytatott megbeszélést követően Balog elmondta: Magyarország mindenféle szankciót ellenez Lengyelország ellen, és arról is beszéltek, hogyan tudna a két ország együttműködni európai kérdésekben.

A munka-, családügyi- és szociálpolitikai miniszterrel folytatott tárgyalása után pedig elmondta: Lengyelország „offenzív családpolitikába” kezdett, részben magyar példára hivatkozva.

Abban mindkét miniszterrel egyetértettek, hogy semmiképpen nem szeretnék bevándorlással orvosolni a demográfiai problémákat, ezt részben a fiatalok itthon tartásával, illetve külföldi tapasztalataik utáni hazajövetelükkel szeretnék elérni.

A Lengyelországot érintő nemzetközi bírálatokat illetően Balog azt mondta, semmiféle politikai konfliktus nem jogosít fel senkit arra, hogy „megsértse egy népnek, egy nemzetnek a méltóságát”. Emlékeztetett arra, hogy a lengyel és a magyar parlament is elfogadta azt a határozatot, ami a 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évévé nyilvánítja. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik