Nagyvilág

Volt lengyel miniszterelnök: Clintonnak orvoshoz kell fordulnia

Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia - jelentette ki kedd este újságíróknak nyilatkozva Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, utalva arra, hogy a volt amerikai elnök egy hét végi kampánybeszédében "putyinizálódással" vádolta meg Lengyelországot és Magyarországot.

Bill Clinton azt mondta:

Lengyelország és Magyarország, két ország, amelyek nem lennének szabadok az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül, most úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl macerás.

Hozzátette, hogy a két ország Putyin-féle vezetést akar, utalva az orosz elnök, Vlagyimir Putyin sokak által tekintélyelvűnek minősített kormányzására.

A volt amerikai elnök szavai miatt – amelyeket idézett több helyi médium – Lengyelországban számos kormánypárti politikus tiltakozott, viszont megelégedéssel fogadta őket az ellenzék, amely azzal vádolja a hatalom gyakorlóit, hogy eltávolodnak a demokratikus elvektől.

Ha ma valaki azt állítja, hogy nincs demokrácia Lengyelországban, akkor orvosilag kell megvizsgálni az illetőt

– jelentette ki Kaczynski.

A volt lengyel miniszterelnök szerint “a média és más tényezők hatalmas félreértést okoznak a világban”.

Nem tudom magamnak mással magyarázni, mint azzal, hogy ez hatással lehet a volt amerikai elnök lelki állapotára is

– jelentette ki.

Rafal Sobczak, a lengyel külügyminisztérium sajtótitkára alig valamivel korábban kijelentette:

Bill Clinton véleménye nem igazságos, viszont tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot.

Sobczak rámutatott, hogy ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter már kedden elutasította a volt amerikai elnök szavait, elfogadhatatlannak nevezve a magyar nép szabadságküzdelmének ilyen módon való lebecsülését. Hangsúlyozta, hogy senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik