Külföld

Perelhetnék Szaúd-Arábiát a 2001. szeptember 11-i merénylet áldozatainak hozzátartozói

24.hu
24.hu

2016. 05. 18. 06:28

A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot, Obama viszont nem akarja aláírni a jogszabályt.
Korábban a témában:

Az amerikai szenátus megszavazta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 2001. szeptember 11-i merényletek áldozatainak hozzátartozói kártérítési pert indíthatnak Szaúd-Arádia ellen, ha ügyvédjeik bizonyítani tudják, hogy az arab államnak köze volt a terrorcselekményhez.

A törvényjavaslatot még a képviselőházban is el kell fogadni, de Barack Obama elnök jelezte: nem fogja aláírni a jogszabályt.

A javaslatot Chuck Schumer new york-i demokrata szenátor és a texasi republikánus John Cornyn közösen nyújtotta be. Schumer szerint a törvénynek elrettentő hatása lehet azon országok számára, amelyek amerikaiak elleni terrortámadásokhoz nyújtanak segítséget. Cornyn hozzátette: a döntés nem a szaúdi kormány ellen irányul.

A törvényjavaslatot támogató politikusok rámutatnak: a terrortámadások elkövetői közt lévő szaúdiaknak támogatást nyújtott a szaúdi kormány. Ugyanakkor az arab ország cáfolta, hogy köze lett volna a terrorakcióhoz, é azzal is fenyegetőzött, hogy kötvényei eladásával 750 milliárd dollárt von ki az amerikai gazdaságból. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.