Nagyvilág

Nyáron Európát is eléri a Zika-vírus

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint nyáron több európai országban is megjelenhet a Zika-járvány, de kockázata alacsony-mérsékelt lesz az emberekre nézve.

A WHO szerint a vírus szinte biztosan felüti majd a fejét azon országokban, ahol az ázsiai tigrisszúnyog megél.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint a szúnyogot eddig a portugál Madeira szigetén, Hollandiában és a Fekete-tenger észak-keleti partjánál, Oroszországban és Grúziában regisztrálták.

A felhívás szerint 18 országban fordulhat elő nagyobb eséllyel a szúnyog és vele együtt a vírus is a meleg évszakban.

Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Németország, Grúzia, Görögország, Izrael, Olaszország, Málta, Monaco, Montenegró, Románia, San Marino, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Törökország és Vatikán a legveszélyeztetettebb.

A WHO előrejelzése szerint a maradék 36 európai országban, beleértve Magyarországot, kevés az esélye, hogy megjelenjen a Zika.

Az orvosi kutatások alapján erős tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zikavírus mikrokefáliát, Guillain-Barre-szindrómát (GBS) és más neurológiai betegséget okozhat. Brazíliában, amit különösen súlyosan érintett a zikaláz, zikafertőzés esetén minden tízezredik élveszületésnél fordul elő 2,8 mikrokefáliás eset, míg a nem fertőzöttek körében minden tízezredik élveszületésre 0,6 mikrokefáliás eset jut.

(via Sky)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik