Nagyvilág

London polgármestere meghívta a családjához Donald Trumpot

Sadiq Khan szerint Londonban az a legnagyszerűbb dolog, hogy a különböző vallások követői nemcsak elviselik, de tisztelik is egymást.

Sadiq Khan, London muszlim származású polgármestere meghívta Donald Trumpot a családjához, hogy véget vessen annak a vitának, ami közte és a republikánus elnökjelölt között zajlik amiatt, hogy Trump azt mondta: megtiltaná a muszlimok belépését Amerikába.

A polgármester korábban ostobának nevezte az elnökjelölt vallással kapcsolatos nézeteit, és azt mondta: emiatt fogja elveszíteni a Fehér Házba jutásért folyó versenyt novemberben. Trump erre válaszul IQ-tesztre hívta Khant, és azt is mondta, hogy a polgármesternek fogalma sincs róla, hogy ő mire gondol. „Megjegyeztem az undok kijelentéseit” – közölte a milliárdos. Minderre válaszul Khan szóvivője megismételte: az elnökjelölt szavai ostobák, megosztóak és veszélyesek.

Kedden azonban a londoni polgármester „barátságosabb” hangot ütött meg. Az ITV reggeli műsorában azt mondta: szeretettel várja Trumpot Londonba, hogy találkozhasson a feleségével, a lányaival, a barátaival és a szomszédaival. „Tudja, mi a legnagyszerűbb dolog Londonban? Mi, muszlimok, keresztények, zsidók, hinduk, szikhek és buddhisták nemcsak elviseljük egymást, de tiszteljük, ünnepeljük, átöleljük a másikat” – jelentette ki.

Khan szerint Trump aláássa a biztonságot azzal, hogy azt a benyomást kelti, mintha „civilizációk összecsapása” zajlana. Úgy véli, az elnökjelölt az Iszlám Állam és más szélsőségesek malmára hajtja a vizet azzal, hogy azt mondja: a Nyugat gyűlöli az iszlámot. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik