Nagyvilág

Letette az esküt az új osztrák kancellár

Több poszton is cserét tervez a kormányban Christian Kern.

Letette az esküt Christian Kern osztrák kancellár az államfő hivatalában. Az Osztrák Szövetségi Vasutak eddigi vezérigazgatóját az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöksége előzőleg teljes támogatásáról biztosította, és a júniusban esedékes pártelnök-választás egyetlen jelöltjeként nevezte meg.

Kern a múlt hétfőn lemondott Werner Faymann helyébe lép a szociáldemokrata-konzervatív nagykoalíciós kormány élén. Az új kancellár négy miniszter cseréjét tervezi, köztük az oktatásért felelős tárcavezetőét.

Az új kancellár korábban húsz évig tevékenyen részt vett az osztrák belpolitikai életben, legmagasabb tisztsége az SPÖ szóvivői pozíciója volt. Délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: fő célja az új munkahelyek megteremtése, ennek érdekében rövid- és hosszú távú terveket akar kidolgoztatni kormányával. Szerinte a gazdasági növekedés legnagyobb akadálya a rossz hangulat, szeretné a jövőbe vetett bizalmat újraéleszteni.

Kern nem nyilatkozott egyértelműen a radikális jobboldali Szabadságpárttal való együttműködésről. Azt mondta, a szociáldemokrata pártnak ki kell dolgoznia egy feltételrendszert, ami mentén hajlandó más pártokkal koalícióra lépni, de hangsúlyozta, hogy nem működnek együtt olyan pártokkal, amelyek emberek és kisebbségek ellen uszítanak.

Az új kancellár azt is bejelentette, hogy a kancellári hivatal államtitkára Muna Duzdar lesz, aki így az osztrák kormány első muszlim tagja. A politikus szerdán tartja meg bemutatkozó beszédét a parlamentben, és egy nappal később szavaznak az új kormányról. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik